2024.05.26, Vasárnap

Gigaberuházás Tiszapüspökiben

2016.03.24. 15:18

Gabonafeldolgozó üzemet épít zöldmezős beruházással a Szolnok melletti Tiszapüspökiben a Tisza-TK Projekt Kft. A 145 millió eurós (45 milliárd forintos) beruházás  alapkövét Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter és Zahola-Pollák Vanda, a kft. ügyvezető igazgatója helyezte el csütörtökön.

Gabonafeldolgozó üzemet épít zöldmezős beruházással a Szolnok melletti Tiszapüspökiben a Tisza-TK Projekt Kft. A 145 millió eurós (45 milliárd forintos) beruházás  alapkövét Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter és Zahola-Pollák Vanda, a kft. ügyvezető igazgatója helyezte el csütörtökön.

Varga Mihály a rendszerváltás óta Magyarországon megvalósuló legnagyobb élelmiszeripari beruházásként méltatta a most kezdődő építkezést, amelynek jelentősége egész Közép-Európára kiterjed. A nemzetgazdaságilag kiemeltnek minősített beruházáshoz a kormány 9,2 milliárd forintos vissza nem térítendő támogatást nyújt és több bank is hosszú lejáratú hitelt biztosít. 
Ez is azt mutatja, hogy a kormány támogató politikájával és kellően perspektivikus beruházásokkal növelhető a bankok hitelezési hajlandósága - állapította meg Varga Mihály. A miniszter hangsúlyozta: a most induló nagyberuházás pozitív hatással lesz az ország versenyképességére, a feldolgozóipar erősítésére és az élelmiszeriparban foglalkoztatottak számának növelésére. A teljes egészében magyar tulajdonú vállalat beruházásával 550 új munkahelyet teremt a térségben - közölte.     

Az új üzem az elérhető legmodernebb technológiával épül, és magas hozzáadott értékű termékek széles palettáját állítja elő - mutatott rá Varga Mihály. A 2017-re elkészülő gyár stabil, hosszú távú keresletet, ezzel az eddigieknél nagyobb értékesítési lehetőséget jelent majd a hazai kukoricatermelők számára - szögezte le.     

A miniszter szólt arról, hogy az utóbbi években számos kormányzati intézkedés segítette az ágazat fejlődését. Ezek közé sorolta a hazai élelmiszer-termelés GMO-mentességének megőrzését, a gazdaság további fehérítése érdekében tett lépéseket, az adó- és a támogatási rendszer átalakítását, valamint a fejlesztési forrásokhoz való hozzáférés könnyítését. Kitért arra, hogy az országban már több mint 4,3 millióan dolgoznak, ami nagy előrelépés a 2011-es 3,7 millióhoz képest. Hozzátette: a munkahelyek több, mint kétharmada a versenyszektorban jött létre és a kormány célja a foglalkoztatás további növelése.

    Zahola-Pollák Vanda, a Tisza-TK Projekt Kft. ügyvezető igazgatója elmondta: a vállalat modern, környezetbarát  üzemet épít. A hőenergiát biomasszából nyeri. A versenyképességet a munkaerő és a hulladékmentes, korszerű technológia biztosítja. A gyár évente 530 ezer tonna kukoricából állít majd elő élelmiszeripari alapanyagokat, a 230 ezer tonna izocukor mellett termékportfóliója a legmagasabb minőségű alkoholtól, cukortól az étolaj alapanyagig terjed. Jelentős lesz az állattenyésztési célokra gyártott GMO-mentes takarmányalapanyag-termelés is. Az új gyár stabil, hosszú távú keresletet biztosít a kukorica és biomassza számára. Tájékoztatása szerint a szükséges mennyiségű GMO-mentes kukorica az üzem 100 kilométeres körzetében elérhető. Az ügyvezető igazgató kiemelte: 550 munkahely létesül az üzemben és mintegy 750 közvetett munkahely jön létre Jász-Nagykun-Szolnok megyében. 

mti

Galéria

GazdaságVarga MihályTiszapüspökitisza tk projektgabonafeldolgozó