2024.04.27, Szombat
Négy folyónk töltéseit is fejlesztették ebben az összetett vízügyi projektben

Négy folyónk töltéseit is fejlesztették ebben az összetett vízügyi projektben

magyarepitok.hu

2023.11.28. 16:17

Az 50-60 éves védelmi központokat is megújító beruházást a Duna Aszfalt, a Horváth Építőmester, a Békés-Vill és a KELET-ÚT kivitelezte.

Hirdetés

Szolnokon november 27-én megtartották a Tisza-völgy vízügyi infrastruktúra fejlesztését szolgáló beruházás záróeseményét – írja a KÖTIVIZIG közleménye. A KEHOP keretében, uniós és hazai forrásból megvalósuló, 5,6 milliárd forintos beruházást a Duna Aszfalt Zrt., a Horváth Építőmester Zrt., a Békés-Vill Kft. és a KELET-ÚT Kft. kivitelezte.

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF), a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (KÖTIVIZIG) és a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság (KÖVIZIG) konzorciuma által lebonyolított projektben megújult, illetve kiegészült az ár- és belvízvédelmi infrastruktúra a Tisza-völgyben, ezáltal közvetlenül, illetve közvetetten hozzájárulva az árvízi biztonság növeléséhez.


Új raktárakat is építettek

A projekt részleteiről korábban ebben a cikkben számoltunk be részletesen. A fejlesztés jelentőségét többek közt az adta, hogy 50-60 éves védelmi központok épültek át, új raktárak létesültek, továbbá mintegy 48 kilométer hosszan az árvízvédelmi töltések állékonyságát is javították a Tisza, a Zagyva, a Hármas-Körös és a Hortobágy-Berettyó mentén.

A beruházás konkrét részprojektjei:

  • az Apavára védelmi központ átépítése,
  • a karcagi gépszín építése,
  • a Gástyás II. szivattyútelep rekonstrukciója és kettős működésűvé tétele,
  • a szolnoki, tiszaligeti védelmi központ átépítése a Hosszúfok II. szivattyútelepen,
  • továbbá a szolnoki Védelmi Osztag telepen raktárak építése.

A hétfői eseményen köszöntőt mondott Dr. Berkó Attila főispán, a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Kormányhivatal vezetője és Hubai Imre, a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Közgyűlés elnöke. A fejlesztés részleteiről Harsányi Gábor, a KÖTIVIZIG műszaki igazgatóhelyettese számolt be. 

Helyi hírekSzolnokKötivizigTisza-tóárvízvédelemOrszágos Vízügyi FőigazgatóságDuna Aszfalt Zrt.Horváth Építőmester Zrt.Kelet-Út Kft.Békés-Vill Kft.