2024.05.23, Csütörtök

Az Agrohíd Ipari Kft. hosszú távra tervez Martfűn

martfu.hu

2017.01.28. 06:00

Új gyártóüzem épült, ezzel együtt új munkahelyek jöttek létre a Tisza Ipartelepen. Az Agrohíd Ipari Kft. látványos, 650 négyzetméteres üzemcsarnoka néhány hónap alatt vált tervből valósággá, megfelelő teret biztosítva a vállalkozás technológiai fejlesztésre és kapacitásbővítésre irányuló további terveinek.

 

Az Agrohíd Ipari Kft. 1990-ben alakult. Piacvezető autógyárak gyártósoraihoz, karosszéria présszerszámokhoz készítenek itt részegységeket, szerszámelemeket és alkatrészeket. A kft. központi telephelye Mezőtúron van, Martfűn működő gyártó üzemükben a gépalkatrészek mechanikai megmunkálását - esztergálását, marását, köszörülését - végzik.

Gonda Sándor, a kft. ügyvezető igazgatója, tulajdonosa agrárgépészmérnökként, a mezőtúri agrárgépészeti főiskola docenseként vágott bele a cégalapításba, alig egy emberöltőnyi idő alatt igazi sikertörténetként fejlesztve a mai szintjére százszázalékos magyar családi tulajdonban lévő vállalkozását.

Martfűre a cég egyre bővülő vevőkörének speciális technológiai igényei, a más partnerekkel való együttműködés vezették.

– A kilencvenes évek második felében egyre szorosabb kapcsolatunk alakult ki egy martfűi beszállítóval. Nehéz műhely- és gépfeltételek között dolgoztak, és úgy láttuk, hogy valamilyen ingatlan megszerzésével jobb feltételeket tudnánk számukra teremteni – emlékszik vissza a martfűi kezdetekre az ügyvezető igazgató.

Az első ingatlanvásárlásra 2004-ben került sor, amit további két szomszédos ingatlan megszerzése követett, létrehozva a kft. martfűi alkatrészgyártó telephelyét. A korábban más célt szolgáló cipőgyári létesítmények azonban nem mindenben feleltek meg a cég tevékenységéhez szükséges feltételeknek és a kor követelményeinek. Megszületett az elhatározás a rendbe hozatalukra, átalakításukra és egy új műhelycsarnok építésére.

– Ez tulajdonképpen egy telephely felújítás, ami új műhelycsarnok és szociális épület átadását is eredményezte. A telephelyen belül megoldottuk az önálló elektromos energia ellátást, a gáz önálló vételezését, és a teljes telep víz- és csatornarendszerét átalakítottuk. Jelentős infrastrukturális beruházást hajtottunk végre, amelyek további bővítés mellett is hosszútávon tudják szolgálni ezt a fajta termelést.

Az 500 négyzetméteres új műhelycsarnokban korszerű, 3D-s megmunkálással készülnek a különböző alkatrészek, gyártóelemek.

– Ez nagyon korszerű és új dolog, amit sokan a 3D-s nyomtatásból ismernek. A gépgyártásban és a gépalkatrészgyártásban is elterjedt másik változat hasonlít a 3D-s nyomtatáshoz, de azért természetesen egy eltérő technológiai eljárás.

A vevőink élenjáró német autógyárak - Audi, Mercedes, Volkswagen -, igénylik ezt a technikát, ami a piacon tud bennünket hosszútávra tartani – erősítette meg a cégvezető.

A társaság a martfűi telephelyén, saját műhelye mellett, munkát ad egy száz százalékban és egy részben számukra dolgozó vállalkozásnak is.

– Ha ezt a három egységet számba veszem, akkor az Agrohíd Kft. Martfűn 22 önálló munkahelyet teremtett, 14-16 fő dolgozik az egyik és 5-6 fő a másik, most első lépéseit megtevő vállalkozásban. A tőlünk bérelt műhelyterületen is jelentős, további 10-12 fős létszámmal lehet számolni. Tartósan kb. 50 fővel fognak ezek a munkahelyek működni.

A műhelycsarnokot kb. 50-60 százalékban „laktuk be” gépekkel, lehetőségünk van és tervezzük is további gépek vásárlását. A napokban nyílnak azok a pályázatok, amelyeken indulni szeretnénk, és amelyek segítségével a legkorszerűbb gépeket szeretnénk megvásárolni. Az új gépekhez új gépkezelők kellenek, várhatóan már 2017-ben növeljük a létszámunkat – osztotta meg további terveit velünk Gonda Sándor.

A helyi gazdasági lehetőségek jelentősen hozzájárultak a mezőtúri cég martfűi telephelyválasztásához.

– Martfűvel kapcsolatban nagyon jó tapasztalataink vannak. Befogadó közegre találtunk itt, kezdve az önkormányzattal. A beruházásainkban együttműködve a várossal, mindig a segítőkészséget érzékeltük.

Közlekedés szempontjából nem rossz helyen van a város, jelentős vonzással a környező kisebb településekre. Nálunk is nagyobbrészt olyan szakemberek dolgoznak, akik a szomszédos településekről járnak be rendszeresen. Versenyhelyzet van Martfű és Szolnok között, de megpróbáljuk ezt a versenyhelyzetet jól állni és megtartani az embereket.

Ehhez hozzátartoznak a szociális körülmények, természetesen a bér, de minden más egyéb tényező is hat az itteni dolgozókra. Bizony van olyan, amikor a szakemberek, akiket segítünk, hogy korszerű szakmai ismeretekhez jussanak, közlik, inkább külföldön vállalnak munkát.

Meg lehet érteni a fiatalokat, mert nyilván az a jövedelem, amit a magyar viszonyok között biztosítani tudunk, nem versenyképes, még akkor sem, ha igyekszünk ebben élen járni. Más kérdés, amikor külföldön megtapasztalják a valóságot, szembenéznek azzal, hogy azért a jövedelemért mi minden másról kell lemondaniuk, milyen módon kell ott az életüket élniük, többen visszajönnek.

Martfű megyénk egyik ipari központja, amely jelentős szerepet lát el a foglalkoztatás terén, elsősorban a környékbeli településeken élőknek biztosítva munkahelyeket a nagyobb ipari üzemek révén.

A Tisza Ipartelep meghatározó szereplőjének telephelybővítése is hozzájárul ahhoz, hogy az új munkahelyek hatására egyre többen boldoguljanak, találják meg a számításukat városunkban.

500 négyzetméteren műhelycsarnokot, 140 négyzetméteren pedig irodákat, tárgyaló és szociális helyiségeket alakítottak ki, hosszú távra biztosítva a vállalkozás martfűi továbbfejlődéséhez szükséges infrastrukturális hátteret.

– Mindenképpen hosszútávra tervezünk. Német vevőimtől tanultam meg a hosszú távú gondolkodás jelentőségét. A fejlődésünk egyik alapja mindig ez volt, és a továbbiakban is ebben látom a stabil, folyamatos fejlődés zálogát – hangsúlyozta Gonda Sándor, az Agrohíd Ipari Kft. vezetője.

Galéria

Helyi hírekMartfűTisza IpartelepAgrohíd Ipari Kft.