2024.03.19, Kedd

Csak Szolnokon készítik habos töltelékkel az Islert

szolnok.hu

2017.01.28. 06:30

A habos isler szolnoki sütemény, és világszerte kuriózumnak számít. Eleinte csak egy helyen lehetett kapni, ám a desszert sikere akkora volt, hogy a helyi és környékbeli cukrászdák egymás után vették fel a kínálatukba. A habos isler híre mára átlépte az országhatárt, és Európa-szerte vannak hódolói a csokis-habos finomságnak. Eljutott már a sütemény Ausztriába, Olaszországba, Franciaországba, Görögországba, sőt, az Egyesült Államokba is.

Hirdetés

A habos islernek a formáján és csokis bevonatán kívül nem sok köze van az osztrák lekváros süteményhez, az eredeti ischlerhez. A különleges édességet Hegedűs László szolnoki cukrász álmodta meg és készítette el elsőként tojáshabbal, és az egykori Kádár Cukrászdában árusította. Ma korábbi tanítványa, Móra László mestercukrász a Marcipán Cukrászdában készíti, de a többi cukrászda is viszi tovább a hagyományt.

A habos isler receptjét Szolnok a véletlennek és Hegedűs László találékonyságának köszönheti. Hiszen úgy készült legelső alkalommal, hogy a mester, sajnálván a megmaradt tojásfehérjét, felverte habbá, forró cukorsziruppal édesítette, és egy csöppnyi ecettel stabilizálta, majd legelőször vajas tésztába töltötte. Ez a tészta viszont hamar megkeményedett, ezért legközelebb már fahéjjal ízesített omlós linzertésztába töltötte a finom habot.

 

A szolnoki isler ezen kívül számos változtatáson ment keresztül, míg elnyerte mai formáját. Volt kakaóhabos változata is, egy időben a csokis bevonattal is kísérleteztek. Végül a karamellel ízesített, színezett fondant bevonatnál maradtak. Apró trükköket is bevetnek, hogy még szebb és ízesebb legyen az édesség. A csokis bevonat alá forró baracklekvárt tesznek, a tésztába pedig finomra őrölt diót kevernek. Mindezeknek a fogásoknak a különböző változataival készül ma is a szolnoki isler, a legfontosabb ismertetőjegye, a hab azonban soha nem maradhat el belőle.

 

Habos isler egyik házilag elkészíthető receptje:

Hozzávalók:

Tésztához: 58 dkg liszt, 32 dkg margarin, 16 dkg porcukor, 2 tojássárgája, fél citrom reszelt héja, 1 tk sütőpor, 1 ek víz

Töltelékhez: 5 tojásfehérje, 150 ml víz, 40 dkg porcukor, 2 ek citromlé

Mázhoz: 40-50 dkg tortabevonó vagy 5 tábla étcsoki, 7 evőkanál napraforgó olaj

 

Elkészítés:

Omlós tésztát készítünk a hozzávalókból, betesszük a hűtőbe 1-2 órára. Ezután kinyújtjuk 3-4 mm vastagságúra és kör alakú szaggatóval kiszaggatjuk. Sütőpapírral bélelt gáz tepsiben világos sárgára sütjük. Kihűtjük. Közben a vizet a cukorral felforraljuk, kicsit hűtjük, de még melegen a citromlével ízesített tojásfehérjéhez adjuk, amit gőz felett kemény habbá verünk.

 

Egy-egy kihűlt tésztakorongra nyomózsák segítségével habot formázunk, és lefedjük egy másik koronggal. Felolvasztjuk a csokit, hozzákeverjük a napraforgóolajat, hogy hígítsuk, és selymesebbé tegyük. Alaposan keverjük el, hogy ne váljon el, és ne legyen csíkos a mázunk. Egyenként belemártjuk a sütiket, és ha kicsit megdermedt, olvasztott fehér csoki csíkokkal díszíthetjük.

 

Kb. 30-40 darab lesz belőle, a szaggató méretétől függően. Sütési hőfok: 180 °C. Sütési mód: alul-felül sütés

Helyi hírekSzolnokhabos isler