2024.04.18, Csütörtök

Szolnoki gyerekek által írt turisztikai könyvet mutattak be

szolnok.hu

2017.06.09. 09:57

A Tiszai mesevirágok című mesekönyv ünnepélyes bemutatójával nyílt meg Szolnokon a 88. Ünnepi Könyvhét és 16. Gyermekkönyvnapok.

Hirdetés

A programsorozatot Gacov Katalin, a Verseghy könyvtár vezetője ajánlotta az érdeklődők figyelmébe. A bemutatón Fejér Andor polgármester is méltatta a Tiszai mesevirágok című kiadványt, melyből Náhóczki Rajmund előadásában hallhattak részletet a jelenlévők.

 

A Tiszai mesevirágok című meséskönyv megjelentetésének célja, hogy a városban, megyében, és a világ bármely pontján élő, magyarul olvasni tudó emberek figyelmét olyan módon hívja fel a város, illetve a megye értékeire, amely egyszerre szórakoztat, tanít, és informál is. A kiadványt a szolnoki Tourinform Irodában vásárolhatják meg – mondta Fejér Andor.

 

A folyamat egy meseíró pályázat kiírásával kezdődött, amelyet a Verseghy Ferenc Megyei Könyvtár Gyermekrészlege, és a Szolnok Televízió hirdetett meg Balázs Ildikó osztályvezető ötlete alapján. A pályázat az általános iskolásokat szólította meg megyeszerte, és olyan népmeséket kért, amelyek a megye természeti kincseinek, kulturális értékeinek keletkezéstörténetét foglalják magukba. Nem remélt eredmény született. A gyermekek szemén keresztül szinte csodaként láthatják környezetük szépségeit, amelyek mellett a mindennapokban mi felnőttek egyszerűen csak elmegyünk. A történeteiken keresztül az Ő „szemük-szívük” hívja fel a figyelmet azokra a kivételes értékekre, amelyekkel Szolnok, illetve a megye rendelkezik. Kivételes eszmei értékén felül, azonnal megmutatkozott figyelemfelkeltő, turisztikai értéke is. A szervezők érezték, ezen írásoknak el kell jutniuk minél több emberhez.

 

Munkácsyné Danyi Zsuzsanna a Szolnok Televízió kulturális szerkesztője, mesemondó, aki évek óta dolgozik gyerekekkel, és mesékkel, felajánlotta, hogy a legjobb történeteket kikerekítve, megformálva, igazán jól mondható mesékké alakítva elmeséli a televízióban, és szorgalmazta a mesék könyvben való megjelentetését. Közel egy éves munka során 24 írást dolgozott át a gyermekek és a szüleik jóváhagyásával, hogy ne csak irodalmi, de a természeti értékek tekintetében is megfeleljenek a szakmai szempontoknak. 

 

S hogy a kiadvány turisztikai jelentőségét tovább növeljék, felkérték a Szolnoki Művésztelep alkotóit, hogy illusztrálják a meséket. A könyvet, így ebből a szempontból is sokszínűség jellemzi, hisz grafikusművész, festőművész, de még szobrász munkája is látható benne.  Ezáltal a mesekönyv művészeti értéket is képvisel, és felhívja a figyelmet Szolnok kivételes helyzetére, hisz a városon kívül kizárólag Szentendrén működik hasonló képzőművészeti központ.

Helyi hírek88. Ünnepi Könyvhét16. GyermekkönyvnapokTiszai mesevirágok