2024.04.25, Csütörtök

Véradás a kormányhivatalban

Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal

2018.06.26. 07:00

A véradásra vállalkozó kormánytisztviselőknek évek óta szervezett keretek között évente két alkalommal van lehetőségük segíteni.

Hirdetés

 

A nyári időszakban csökken a véradások száma az év más időszakaihoz képest. Egy átlagos napon általában a vérellátó szolgálat szervezésében 1600-1800-an adnak vért, nyáron azonban kevesebben mennek el a nagy meleg miatt, valamint főként azért, mert a véradók is a megérdemelt szabadságukat töltik.

A biztonságos vérellátáshoz Magyarországon évente több mint 430 ezer egység vérre van szükség. Ehhez évente mintegy félmillió önkéntesnek kell vért adnia. Mivel a nyári időszakban gyakorlatilag az összes vérkészítmény fogytán van, minden vércsoportra szükségük van az OVSZ munkatársainak. Hazánkban a leggyakoribb az A+ és 0+ vércsoport, ebből kell a legtöbb.

„Időt kell szakítanod embertársaidra, tégy valamit másokért, ha még oly apróságot is, valamit, amiért fizetséget nem kapsz, csupán a kitüntető érzést, hogy megtehetted.”

Albert Schweitzer gondolata nagyszerűen kifejezi azt az önzetlen cselekedetet, amit a véradók tesznek. A véradók adománya, a szervezők munkája nagy értékű cselekedet, pótolhatatlan a betegek gyógyításában, az életek megmentésében. 

A Kormányhivatal és az Országos Vérellátó Szolgálat együttműködésében megvalósult eseményen az idei első kormánytisztviselői véradáson 43 munkatárs nyújtott segítséget, akik ezzel hozzájárultak Magyarország vérkészletének stabilitásához.

Helyi hírekvéradásJász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal