2024.03.28, Csütörtök

A 4-es főút egyik legforgalmasabb szakasza újult meg Szolnok mellett

magyarepitok.hu

2018.12.15. 12:40

Az 5,4 kilométernyi 2x2 sávos pálya a Strabag-csoport vállalatai munkájával kapott jelentős korszerűsítést mindössze 130 nap alatt.

Hirdetés

2018-ban összesen 11,3 milliárd forintot fordított a Magyar Közút Nzrt. Jász-Nagykun-Szolnok megye útjainak korszerűsítésére, ma a beruházássorozat egyik legjelentősebb elemét adták át Szajolon. A Strabag Általános Építő Kft., a Strabag Építő Kft. és a Strabag Szolnoki Aszfalt Kft. konzorciuma a 4-es főút 5,4 kilométeres szakaszának korszerűsítésével 130 nap alatt készült el. Az ország keleti felének közlekedése szempontjából fontos szerepet játszó útvonal a 4-es egyik legnagyobb forgalmú része.

 

A képre kattintva galéria nyílik.

A négysávos pálya munkálatait nettó 818 millió forintnyi állami forrásból valósították meg. A Szolnoktól közvetlenül keletre fekvő Szajolt, Tiszapüspökit és Törökszentmiklóst is közvetlenül érintő beruházásban többek között

  • elvégezték az út kopóréteg profilmarását és új kopóréteget helyeztek fel;
  • 5,3 kilométer hosszan teherbíró padkát, 100 méteren pedig kiemelt szegélyt adtak át;
  • valamint 5,4 kilométer hosszan új szalagkorlátot alakítottak ki.

Emellett 3 autóbuszmegállót is kiépítettek, egy vasúti felüljárót is felújítottak, valamint az útburkolati jeleket és a KRESZ-táblákat is lecserélték.

 

Nagy lehetőségek érkeznek Kelet-Magyarországra

Szalay Ferenc szolnoki városvezető külön gratulált a kivitelkezőknek, majd kijelentette: nagyon ráfért az útra a felújítás. Mind a megyének mind pedig Kelet-Magyarországnak lényeges munkék zajlottak – derült ki szavaiból, majd kifejtette: az, hogy az M4-es autóút Törökszentmiklósig fog nyúlni, nagy gazdasági lehetőségeket és kihívásokat jelent a környező települések polgármestereinek.

 

Szalay Ferenc

A következő években a településeket összekötő utak fejlesztése legalább annyira fontos lesz, mint a most átadott szakasz, Kelet-Magyarországra és a teljes országra is a közlekedési infrastruktúra fejlesztésének időszaka vár

- mondta el.

Szöllősi József szajoli polgármester arról beszélt, hogy a felújítás következtében érezhetően csökkent az út zaj- és porszennyezése. Elmondta, hogy a fénytörő korlát felépítésének köszönhetően most már nem kelnek át a főút nem erre szánt szakaszain a helybeliek, így az ebből adódó baleseteket is el lehet kerülni a jövőben. Végezetül mind a beruházónak, mind pedig a kivitelezőnek megköszönte a munkát, melyet a település élhetőbbé válásáért tettek.

 

Több mint 63 kilométernyi közutat korszerűsítettek idén a megyében

A Magyar Közút Nzrt. képviseletében Vántsa Zoltán megyei igazgatója kiemelte: a 4-es főút érintett szakaszán legutóbb 19 éve történt burkolatjavítás a kátyúzásokat leszámítva. Összefoglalta:

idén 63,5 kilométernyi útburkolat újult meg Jász-Nagykun-Szolnokban, a program pedig nem ért véget, hanem jövőre is folytatódik.

 

Vántsa Zoltán és Gácsári-Kiss János

2019-ben pedig az uniós források elérhetőségének függvényében 59-69 kilométernyi pálya újulhat meg hazai, illetve európai finanszírozással az eddigi projektek folytatásával – mutatott rá. Az idén meghirdetett Magyar falu program keretében is várhatóak útfejlesztések – derült ki szavaiból. A kivitelező konzorcium képviseletében az utat Gacsári-Kiss János, a Strabag Általános Építő Kft. építésvezetője jelentette készre, a Magyar Közút pedig átvette a szakasz üzemeltetését.

 

 

Galéria

StrabagHelyi hírekSzolnokSzajolTiszapüspökiTörökszentmiklósMagyar Közút Nonprofit Zrt.4-es főút