2020.07.15, Szerda

Hirdetés

Felpezsdül a bábos élet Szolnokon
baniko.hu

Felpezsdül a bábos élet Szolnokon

szolnok.hu

2019.10.02. 11:05

Az Aba-Novák Agóra Kulturális Központ célul tűzte ki, hogy a báb, mint művészeti ág, mint közösségfejlesztő és pedagógiai módszer nagyobb teret kapjon az intézmény szakmai tevékenységében.

Hirdetés

Nagyon sokan fognak örülni annak a kezdeményezésnek, amely a bábos élet élénkítését tűzte ki célul Szolnokon. Bár bábszínházuk nincs, a bábozáshoz kapcsolódó események, képzések, a bábelőadások e nélkül is megvalósíthatók. A kezdetekről és az első lépésekről tartottak kedden sajtótájékoztató az Agórában. A sajtótájékoztatón részt vett Szentirmai László, a Magyar Bábjátékos Egyesület elnöke, Csóka Eszter báb- és játékkészítő, díszlettervező, Juhász Erika, az NMI országos szakmafejlesztési igazgatója, Szalay Ferenc polgármester és Molnár Lajos Milán, az ANKK vezetője.

Az Aba-Novák Agóra Kulturális Központ célul tűzte ki, hogy a báb, mint művészeti ág, mint közösségfejlesztő és pedagógiai módszer nagyobb teret kapjon az intézmény szakmai tevékenységében. Ennek érdekében elkészült egy bábstratégia, mely irányt mutat a szakmai folyamatok generálásában. – jelentett be Molnár Lajos Milán, az ANKK vezetője.

Partnerek és forrás nélkül viszont ez a folyamat nem megvalósítható, ezért minden lehetőséget megragadunk annak érdekében, hogy céljaink teljesüljenek. Együttműködő partnereink: a Nemzeti Művelődési Intézet, valamint a Magyar Bábjátékos Egyesület. Az anyagiak megteremtésében pedig az Emberi Erőforrások Minisztériuma, Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár támogatására számítunk. Célunk egyebek mellett, hogy a bábos élet pezsdüljön fel a városban és a térségben, a fejlesztés sokszínű programokkal érje el célközönségét, az Aba-Novák Agóra csak központjává, hanem mozgatójává váljon a bábos élet eseményeinek. Fontos továbbá, hogy a bábos műfajok hangsúlyosabban jelenjenek meg az intézményi és városi programokon, és szakmai segítséget kapjanak azok, akik bábcsoportot szeretnének létrehozni

Szalay Ferenc polgármester méltatta a kezdeményezést, mely összhangban van Szolnok város egyik alapstratégiájával, a kulturális élet élénkítésével és a hagyományőrzéssel. Ezeknek fontos hátterei az iskolák, a kulturális intézmények, amelyek egyfajta zászlóshajó szerepet töltenek be.

Lelkekkel dolgozunk, a bábozás mindig is egyfajta küldetést töltött be. Szükség van azonban az utánpótlásra, a fiatalokra – fogalmazott Szentirmai László. Míg korábban az egész országban komoly bábos élet volt, napjainkban kevesen maradtak, akik művelik ezt a szép művészeti ágat. Fontosak tehát a képzések, a fiatalok és a felnőttek elérése és megszólítása.

A kezdeti lépések már megtörténtek, hiszen az elmúlt években több, a bábozáshoz kapcsolódó program és képzés valósult meg az Agórában. A jövő biztatónak és izgalmasnak tűnik.

Helyi hírekSzolnokszínházbábjátékkultúra