2024.04.20, Szombat
Új beruházás az Alcsi Holt-Tisza versenypályán
Illusztráció: pixabay.com

Új beruházás az Alcsi Holt-Tisza versenypályán

info.szolnok.hu

2021.04.25. 13:25

Új fejlesztés valósul meg a szolnoki Holt-Tiszai Vízisport Központ versenypályáján, amely jelentősen segíti a sportolók minőségi és érdemi felkészülését.

Hirdetés

A Szolnoki Sportcentrum Nonprofit Kft. kezdeményezésére az Alcsi-Holt-Tisza sport-, valamint  horgászati célú használatának tárgyában sajtótájékoztatóval egybekötött szakmai egyeztetésre került sor, melyen részt vett a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság, a Tisza Horgászegyesület és a Magyar Kajak-Kenu Szövetség - írja az info.szolnok.hu.

Rózsa József a Sportcentrum ügyvezető igazgatója örömmel számolt be arról, hogy köszönhetően a Magyar Állam és a Magyar Kajak-Kenu Szövetség támogatásának új fejlesztés valósul meg a szolnoki Holt-Tiszai Vízisport Központ versenypályáján, amely jelentősen segíti a sportolók minőségi és érdemi felkészülését bízva abban, hogy annak eredményessége az idei tokiói olimpián is megmutatkozik. 

Az Alcsi-Holt-Tisza az egyik legfontosabb vízfelülete a városnak, kiemelt funkciói vannak, többek között polgári védelmi célú vízbázis, üdülőkörzet és lakóövezet, halgazdálkodás és horgászat szempontjából nagy jelentőséggel bír, lakossági rekreációs és sporttevékenység tekintetében is rendkívül fontos.

 A vízfelület-használat során a környezetvédelem és környezettudatos magatartás mellett az egyéb szabályok betartása megkerülhetetlen, ezeket tartalmazza az Alcsi-Holt-Tisza Kódex, a holtág fenntartható használatának szabálygyűjteménye, hiszen mindenkori cél a békés társadalmi együttélés megvalósítása, hangsúlyozta Rózsa József.

Kubina Ádám, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség főtitkára beszédében hangsúlyozta, hogy a szolnoki pálya az ország egyik kiemelt felkészülési központja, kiváló adottságai következtében edzőtáboroknak és edzésversenyeknek ad helyet, a fejlesztések által a versenyzők közelebb kerülhetnek kitűzött céljaikhoz.

Elmondta, hogy az eredmények minél pontosabb mérését lehetővé téve időmérő rendszer kialakítása történik a pálya 1000 méteres szakaszán. A beruházás első üteme már lezajlott, egy új albánó típusú kötél rendszer épült a pálya 1000 méteres szakaszán a két belső sávban. A második ütemben 500 méteres szakaszon időmérő kapuk kerülnek telepítésre, ez előreláthatólag a jövő héten 2 napot vesz igénybe, ezután pedig az informatikai rendszer bekötésére kerül sor, ezt követi a tesztelés időszaka.

A főtitkár hangsúlyozta, hogy a Magyar Kajak-Kenu Szövetség a Szolnoki Sportcentrummal, A Tiszai Horgászegyesülettel és a KözépTisza-vidéki Vízügyi Igazgatósággal szoros együttműködésben hajtja végre a beruházást. Az Alcsi-Holt-Tisza Etikai Kódex népszerűsítése által, a vízfelület használatának szabályaira irányítva a figyelmet a Szövetség kiemelt ügyként kezeli az előírások, iránymutatások betartását és betartatását.

A kajak-kenu sportág rendkívül fontos bázisa évek óta az világbajnokságra és olimpiára készülő versenyzőknek, csapatoknak. Olyan hátteret és felkészülést biztosít a csapatoknak, amely minden oldalról kielégíti a sportolók igényeit, mondta Boros Gergely, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség szakmai igazgatója.  A jelenlegi és jövőbeni beruházások kiemelt jelentőségűek abból a szempontból is, hogy a sportág korábbi eredményességi szintjét tartani és emelni tudják. Köszönetét fejezte ki a szolnoki partnerek segítő együttműködését illetően.

A versenypálya Szolnok zöldövezetéi részén egy sűrűn lakott területen helyezkedik el, amely a horgászok kedvelt helyszíne. Süle Tamás a Tisza Horgászegyesület elnöke úgy gondolja, hogy egy egészséges kompromisszumos megoldást sikerült kialakítani, amely mellett a horgászok versenyidőszakon kívül biztonságosan tudják használni a vízfelületet. A Tisza Horgászegyesület felhívta a horgászok figyelmét az új időmérő rendszerre, amely 6 hónapig lesz a vízfelületen, a versenyidőszakot követően lesüllyesztésre került.

Ezt egy tesztidőszaknak tekintik, azt követően tapasztalataik birtokában olyan megoldást alakítanak ki, amely mind a sportolók, mind a horgászok megelégedettségére szolgál.

Süle Tamás örömét fejezte ki, hogy az Alcsi-Holt-Tisza Kódex népszerűsítése által az abban foglaltak betartása és betartatása nagyobb figyelmet és nyilvánosságot kap, ezáltal egy békés együttélés valósulhat meg.

Helyi hírekKözép-Tisza-vidéki Vízügyi IgazgatóságSzolnoki Sportcentrum Nonprofit Kft.Tisza Horgászegyesület