2024.04.20, Szombat
Az önkormányzatiság harminc évét ünnepelték Szolnokon
Illusztráció, pixabay.com

Az önkormányzatiság harminc évét ünnepelték Szolnokon

info.szolnok.hu

2021.10.03. 09:00

A csütörtöki, városházi eseményen a szolnoki önkormányzatiság harminc évét, és az azt formáló, meghatározó személyiségek munkáját idézték fel.

Hirdetés

Az országgyűlés egy 2000. évi határozata a helyi önkormányzatok napjává nyilvánította szeptember 30-át, annak emlékére, hogy 1990-ben ezen a napon tartották az első helyhatósági választásokat Magyarországon - számol be róla az info.szolnok.hu.

A szolnoki önkormányzat tavaly ünnepelte volna a jeles alkalmat, ám a koronavírus-járvány ezt akkor nem tette lehetővé. 

Dr. Dukai Miklós önkormányzati helyettes államtitkár beszédében arra hívta fel a figyelmet, hogy a rendszerváltás eredményeként létrejött hazánk új közigazgatási rendszere, amely megteremtette azokat a kereteket és jogállami garanciákat, amelyek a települési és a megyei önkormányzatok működését lehetővé teszik.

"Az önkormányzatok a nehéz helyzetekben is fenntartották az emberek hitét, biztosították az alapvető közszolgáltatásokat. Ugyanakkor az egységes állami szervezetrendszer részeként hozzájárulnak az alaptörvényben foglalt célok megvalósításához, elősegítik a jogszabályi kötelezettségek teljesítését"

- fogalmazott a politikus.


Számos elismerést osztottak ki

Ezután Szalay Ferenc polgármester vette át a szót, aki az elmúlt évtizedek kiemelkedő alakjainak tevékenységét méltatta, majd a rendszerváltás utáni demokratikus átmenet szolnoki vonatkozásairól számolt be. 

"A rendszerváltást követően azzal kellett szembesülnünk, hogy a gazdaságot is rendbe kell tenni. Mára azt mondhatjuk, hogy az akkori időszak munkája beérett. A város gazdasága jelenleg komoly fejlődésen megy keresztül. Véleményem szerint a helyi gazdaság teljesítménye elérte a kilencvenes évek eleji szintet"
– fogalmazott a városvezető.

Szalay Ferenc hozzátette, a megyeszékhelyen pillanatnyilag négy százalékos munkanélküliséggel számolnak. Az ünnepi esemény zárásaként emléklapokat és ajándéktárgyakat adtak át azoknak a vendégeknek, akik kiemelkedően sokat tettek a demokratikus önkormányzatiság működtetéséért.

Városházát ábrázoló aranyozott képet, egy emléklapot, és az adott polgármesteri ciklus kiemelkedő eseményeit tartalmazó, ebből az alkalomból összeállított 8 oldalas emlékújságot kapott Kőnig László polgármester, Várhegyi Attila polgármester.


A "törvényesség őreit" is köszöntötték

A fenti elismeréseket kapta továbbá dr. Lengyel Györgyi, az első szabad önkormányzati választáson elsőként mandátumot szerzett önkormányzati képviselő, Szabó István, korábbi alpolgármester, aki az elmúlt 30 év rangidős aktív önkormányzati képviselője, valamint dr. Tóta Áron, a város képviselő-testületében leghosszabb ideig, 29 évig regnáló képviselő.

A „törvényesség őrei” egy-egy aranyozott képet vehettek át:

  • dr. Molnár Tibor, Szolnok korábbi aljegyzője,
  • dr. Szakali Erzsébet, Szolnok korábbi címzetes főjegyzője,
  • dr. Sebestyén Ildikó jegyző
  • és dr. Rácz Andrea aljegyző.

Szalay Ferenc polgármester egy-egy aranyozott, városházát ábrázoló képpel köszöntötte dr. Kállai Mária országgyűlési képviselőt, Hubai Imrét, a megyei közgyűlése elnökét, dr. Berkó Attila kormánymegbízott képviseletében dr. Balogh Gyulát, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal Szolnoki Járási Hivatalának hivatalvezető-helyettesét.

Dr. Dukai Miklós önkormányzati helyettes államtitkár és dr. Sebestyén Ildikó jegyző köszöntötte Szalay Ferenc polgármestert. Azokat a vendégeket, akiket külön nem köszöntöttek, egy-egy üvegdíszt vehettek át a rendezvény végén. Dr. Dukai Miklós és Farkas Flórián országgyűlési képviselő egy-egy városházát ábrázoló aranyképet vett át Szalay Ferenc polgármestertől.

Helyi hírekelismerésönkormányzatSzolnok Önkormányzatünnepség