2024.03.28, Csütörtök
A Don-kanyarban elesett honvédek előtt hajtottak fejet Szolnokon
Illusztráció, pexels.com

A Don-kanyarban elesett honvédek előtt hajtottak fejet Szolnokon

info.szolnok.hu

2022.01.15. 10:00

A doni áttörés emléknapja alkalmából megemlékezést és koszorúzást szerveztek Szolnokon, a Tiszai hajósok terén.

Hirdetés

Kedden az egész ország a nemzet hetvenkilenc évvel ezelőtti tragédiájára emlékezett. A doni katasztrófában több mint százezer magyar katona veszett oda, így történelmünk legnagyobb veszteségekkel járó ütközete volt. A doni áttörés emléknapja alkalmából megemlékezést és koszorúzást szerveztek Szolnokon, a Tiszai hajósok terén - olvasható az info.szolnok.hu-n.

A doni áttörés napján a II. világháború magyarok számára legtöbb halálos áldozatot követelő csatájára emlékeztünk. Azokra a hősökre, akik azóta is idegen földben nyugszanak. A keleti fronton a rosszul felszerelt magyar csapatok nem tudták feltartóztatni a túlerőben lévő szovjeteket, akik 1943. január 12-én megtörték a magyar arcvonalat, és pár hét alatt felmorzsolták seregeinket. A Don mellől mintegy 60 ezer magyar katona ért haza a 200 ezer főt számláló 2. magyar hadseregből

A megye és a város vezetői, a honvédség és a pártok képviselői is elhelyezték koszorúikat az emlékművön. A megemlékezésen - már hagyományosan - felvonultak a történelmi zászlók és az áldozatok tiszteletére elhangzott a Magyar takarodó.

A rendezvényen közreműködött a Légierő Zenekar Szolnok és a Szent László Hadosztály Honvéd Hagyományőrző Egyesület.

Helyi hírekTiszai hajósok térmegemlékezésdoni katasztrófa