2024.04.26, Péntek
Szolnok a cianidszennyezésre emlékezett
Kép: wikipédia

Szolnok a cianidszennyezésre emlékezett

info.szolnok.hu

2022.02.06. 10:00

A 2000-ben történt ciánkatasztrófa emlékezete február elseje.

Hirdetés

22 éve éjjel az Aurul nevű ausztrál-román tulajdonú bányavállalat Romániában lévő lévő zagytározójának gátszakadása következtében több mint 100 ezer köbméternyi ciánnal szennyezett zagy jutott a természetes vízrendszerbe, köztük a Tiszába - olvasható az info.szolnok.hu-n.

A folyó ökológiai katasztrófáját követően az Országgyűlés 2000. június 16-án elfogadott határozata február 1-jét a Tisza élővilágának emléknapjává nyilvánította. Rengetegen helyezték el a megemlékezés koszorúit és virágait a Tisza hullámaiban.

A megemlékezést koronavírus-fertőzése miatt kihagyó Szalay Ferenc közösségi oldalán azt írta: 

"Az élet, na meg a magyar vízügyi szakemberek csodát tettek, a Tisza-tó vizével higítva a folyót, sikerült csökkentei a koncentrációt.

A legnagyobb kárt a Tisza élővilága a szenvedte. Ezer tonnányi hal pusztult el, soha nem felejtem azt, amikor ezrek álltak a parton, s nézték könnyes szemmel a víz tetején úszó haltetemeket.

Szinte hihetetlen, de a Tisza túlélte ezt a katasztrófát. Az őshonos halak körében nem volt olyan nagy a pusztulás, az árvizek pedig átmosták annyira a folyómedret, hogy újra élet sarkadhatott a Tiszában.

A szolnokiak példás fegyelmezettséggel vészelték át a legnehezebb napokat, így két évtized után is nem győzök hálás lenni érte!"

Helyi hírekTisza-partciánkatasztrófamegemlékezés