2024.04.25, Csütörtök
Energiaközösséget hoz létre Szolnokon az E.ON
Illusztráció: Pexels

Energiaközösséget hoz létre Szolnokon az E.ON

mti

2022.03.26. 13:29

Intelligens városi energiamodell valósul meg az E.ON Hungária Csoport és Szolnok önkormányzatának együttműködésében mintegy 1,2 milliárd forintból, a megyei jogú város intézményei energiaközösségekbe kapcsolódnak - közölte az E.ON Hungária Csoport pénteken az MTI-vel.

Hirdetés

A beruházást az E.ON Energiamegoldások Kft. valósíthatja meg, miután elnyerte Szolnok Megyei Jogú Város Önkormányzatának "Szolnok Intelligens Városi Energia Modell" (SZIVEM) elnevezésű projektjében kiírt közbeszerzési eljárását - közölte az önkormányzat az MTI-vel. Tájékoztatásuk szerint a beruházás az év végig valósul meg.

A város a csaknem teljes egészében állami támogatásból készülő beruházástól jelentős költségmegtakarítást vár - tették hozzá.

Az E.ON közleménye szerint hat helyszínen kilenc, összesen 330 kilowatt teljesítményű napelemes erőmű épül, amelyek az önkormányzat tulajdonában lévő intézményeket - köztük óvodákat, orvosi rendelőt, bölcsődét és lakóházakat - látják majd el energiával.

Az energiaközösség működéséhez egy 50 kilovolt-amper teljesítményű energiatárolót is létesít az energiavállalat, hogy a megtermelt energiát hatékonyan hasznosítsák.

Emellett az E.ON Hungária minden helyszínen elvégzi a beruházásban részt vevő, önkormányzati tulajdonban lévő ingatlanok energetikai korszerűsítését is, a hőszigetelés mellett lecserélik a nyílászárókat, három helyszínen a kazánokat is - tájékoztattak.

A naperőművek mellett a Mester utcában egy 15 férőhelyes, napelemmel fedett parkoló, úgynevezett "carport" is létesül, ahol az e-autósoknak öt gyorstöltő és egy nagyteljesítményű 75 kilowattos villámtöltő biztosítja a jövőben a tiszta energiával megtehető kilométereket - írták.

A beruházás jelentős mértékben hozzájárul Szolnok város klímastratégiai célkitűzéseinek mielőbbi eléréséhez, valamint költséghatékonyabb energiaellátásához - olvasható a közleményben.

Helyi hírekE.ON Hungária Zrt.energia