2024.03.28, Csütörtök
Feldman: a családi gazdaságok megerősítésén volt a hangsúly az elmúlt évtizedben
Illusztráció, pixabay.com

Feldman: a családi gazdaságok megerősítésén volt a hangsúly az elmúlt évtizedben

MTI

2022.03.08. 16:44

Az elmúlt tizenkét év a családi gazdaságok, a családokon alapuló kis- és közepes gazdaságok megerősítésének, "helyzetbe hozásának" évtizede volt - közölte az Agrárminisztérium (AM) mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára kedden a Debreceni Egyetem szolnoki campusán.

Hirdetés

Feldman Zsolt a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) által szervezett Nőnapi Gazdaasszony Fórum című szakmai rendezvényen azt mondta, hogy a családi gazdaság mindig azt a családot jelentette, jelenti, ahol nők és férfiak, gyermekek, szülők, nagyszülők egymást segítve igyekeznek a jövőt építeni.

Emlékeztetett, hogy az elmúlt időszakban korszerű, átlátható és alapvetően életszerű működési feltételeket biztosítottak a családi gazdaságok számára, megújították a családi gazdaságok szabályozását. Megemlítette, hogy létrejött a gazdaságátadási szabályozási csomag, amely a generációk közötti átadást szeretné könnyebbé tenni. Elkötelezettek, hogy ehhez a következő időszakban pénzügyi támogatási eszközöket is rendeljenek - mondta.

Szólt arról is, hogy az őstermelő családi gazdaságok számára kedvező adózási környezetet teremtettek. Példaként említette továbbá, hogy 2021 év elejétől új, 1500 milliárd forint értékű pályázati csomagot biztosítottak a gazdálkodók, az élelmiszergazdaság szereplői számára.

Hozzátette: március végéig kifizetik a területalapú támogatásokat és a kapcsolódó agrár-környezetgazdálkodási támogatásokat, hogy a tavaszi munkákhoz szükséges likviditást, finanszírozást biztosítani tudják.

Az államtitkár szavai szerint nehéz időszakban vagyunk, hiszen spekulációk vannak forinttal szemben, és a brüsszeli energiapolitika komoly hatással van a magyar gazdaságra. Kiemelte: alapelvük, hogy ne a magyar lakosság, a magyar gazdálkodók fizessék meg egy "elhibázott európai politika" árát. Azt szeretnék, hogy folytatódjanak azok a fejlesztések, amelyek ahhoz kellenek, hogy versenyképes maradjon, hatékonyságában javuljon a magyar agrárium.

Hangsúlyozta: az elmúlt tíz évben a magyar agrárium termelékenysége, hatékonysága a második legnagyobb mértékben nőtt az Európai Unióban. A magyar agrárium felkerült az európai mezőgazdaság térképére - fogalmazott.

A 2023-ban induló új támogatáspolitikai ciklusban a tervek szerint a források több mint 50 százalékával azt a fejlesztéspolitikai irányt szeretnék folytatni, amelynek kedvezményezettjei voltak a kis- és közepes gazdaságok, a családi gazdaságok az elmúlt években. Ehhez az kell, hogy az Európai Bizottság ezt a stratégiai tervet időben és a benyújtottnak megfelelő tartalommal elfogadja - mondta. Megjegyezte: a világ legnagyobb gabonaexportőrei jelen pillanatban nem képesek biztosítani a korábbi ellátási feladataikat, így különösen nagy értéke van annak, hogy biztonságban tudunk a magyar élelmiszerre számítani.

Detre Miklós, a Magyar Államkincstár mezőgazdasági és vidékfejlesztési támogatásokért felelős elnökhelyettese elmondta: a MÁK, mint az agrártámogatások kifizetéséért felelős szervezet, mindent megtesz annak érdekében, hogy a gazdálkodók minél hamarabb juthassanak az agrártámogatásokhoz. Az idén az egységes kérelemhez kötődő támogatások 95 százalékát a tervek szerint március 31-ig, három hónappal a tényleges határidő előtt, teljesíteni fogják - mondta.

Kállai Mária, Jász-Nagykun-Szolnok megye 1-es számú választókerületének fideszes országgyűlési képviselője és képviselő-jelöltje arról beszélt, hogy példaértékű munkát végeznek a gazdák, az ország boldogulásához elengedhetetlen a munkájuk. Úgy vélte, a vidékfejlesztést illetően az ország nagyon komoly jövőképpel bír, ennek záloga, hogy a polgári kormány folytassa a munkát.

F. Kovács Sándor, Jász-Nagykun-Szolnok megye 3-as számú választókerületének fideszes országgyűlési képviselője és képviselő-jelöltje szavai szerint a nők tartják össze a családot és gondoskodnak a családtagokról, az "ő vállukon van a nemzet jövője".

Herczeg Zsolt, Jász-Nagykun-Szolnok megye 4-es számú választókerületének fideszes országgyűlési képviselő-jelöltje, Mezőtúr polgármestere (Fidesz-KDNP) azt mondta, a mai kor kihívásainak csak összefogással lehet megfelelni, és hozzátette: Mezőtúron összetartanak a gazdák.

Az eseményen bemutatták a mobilgazda alkalmazás fejlesztéseit. A mobilgazda a kincstár saját fejlesztésű mobilalkalmazása, ami különféle ügyfélszolgálati, tájékoztatási, ügyfélnyilvántartási illetve kérelem beadáshoz szükséges, fényképkészítési funkciókat is tartalmaz. Az alkalmazás elérhető Android és iOS eszközökön.

Helyi hírekNemzeti Agrárgazdasági Kamaragazdaság