2024.03.29, Péntek
Ősztől Szolnokon is lesz honvédkollégium
Fotók: MTI/Mészáros János

Ősztől Szolnokon is lesz honvédkollégium

MTI

2022.04.24. 10:00

A Honvéd Kadét Programhoz csatlakozik ősztől a Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégium Szolnoki Honvéd Kollégiuma, ahol 24 fiatal elhelyezésére lesz lehetőség. A programban - a mostani tanévben összesen 106 intézményben - több mint 4600 kadét tanul.

Hirdetés

Ősztől Szolnokon is lesz honvédkollégium - jelentette be a Honvédelmi Minisztérium (HM) honvédelmi államtitkára szerdán. Szabó István felhívta a figyelmet: Szolnok katonaváros; a Magyar Honvédségnek több alakulata is van a településen. A '90-es évek végéig katonai középiskola és kollégium is működött ott.

Az államtitkár kiemelte: a HM által meghirdetett honvédelmi és haderőfejlesztési program egyik kiemelt feladata a hazafias honvédelmi nevelés. Ahhoz, hogy a mostani fiatal generáció megfeleljen ezen kötelezettségnek, gondoskodni kell a megfelelő hazafias honvédelmi nevelésről - hangsúlyozta.

Ennek intézményrendszerét biztosítja a Honvéd Kadét Program, amelyben - 106 intézményben - több mint 4600 kadét tanul. Ehhez csatlakozik ősztől a Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégium Szolnoki Honvéd Kollégiuma, ahol 24 fiatal elhelyezésére lesz lehetőség.

Folyamatban van továbbá a hódmezővásárhelyi katonai középiskola és kollégium kialakítása is - ismertette.

Tanítás után honvédelmi tematikájú foglalkozások is lesznek

A szolnoki honvédkollégium a debreceni Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégium intézményegységeként fog működni a Magyar Honvédség Béketámogató Kiképző Központ épületében.

A kollégiumban - ahová bármely szolnoki középiskola tanulója jelentkezhet - a tanítás vége után, délután lesznek a katonai rend szerinti honvédelmi tematikájú foglalkozások.

Lesznek gyakorlatias jellegű foglalkozások, mint például gyalogtúra, sziklamászás és alakulatlátogatás. A kollégiumban katona és civil pedagógusok szaktárgyi korrepetálásokkal, nyelvi felzárkóztatással és fejlesztéssel is segítik a kollégium lakóit.

Szabó István elmondta: a szolnoki honvédkollégiumból a diákok szabad választásuk nyomán bármilyen irányba tovább tanulhatnak, folytathatják életüket, de azért hangsúlyt kap majd a katonai pályára irányítás is.

Az államtitkár azt is kiemelte, hogy a szolnoki intézmény kollégistái is részesülhetnek a Béri Balogh Ádám honvéd kadét ösztöndíjban, amely már 3,5-es átlag felett is jár; 4,5-es tanulmányi átlageredmény felett pedig már havi bruttó 58 ezer forintot jelent. A 2022/2023-as tanévben induló szolnoki kollégium vezetésével Mádi Lajos alezredest bízták meg. Bővebb információk találhatók a Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégium Facebook- és Instagram oldalán, valamint a www.kratochvil.hu oldalon.

Helyi hírekhonvédelemHonvédelmi felkészítésközépiskolások