2024.04.20, Szombat
Nagyszabású vízügyi beruházás ért véget, hét, országos jelentőségű műtárgy újult meg
Fotó: Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság A képen a felújított Kiskörei Vízlépcső

Nagyszabású vízügyi beruházás ért véget, hét, országos jelentőségű műtárgy újult meg

Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság

2022.07.17. 11:00

Befejeződött a vízépítési nagyműtárgyak rekonstrukciója a Strabag Vízépítő és az A-Híd Zrt. munkájával.

Hirdetés

A Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program keretében befejeződött a „Nagyműtárgyak fejlesztése és rekonstrukciója” című vízügyi beruházás – tájékoztatott a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság.

Az ünnepélyes záró rendezvényt a Kiskörei Vízlépcsőnél tartották július 14-én. Az Európai Unió és a Magyar Állam társfinanszírozásában, bruttó 13,846 milliárd forint összköltséggel megvalósult projekt fő célja hét vízépítési nagyműtárgy átfogó fejlesztése és rekonstrukciója volt.

A kivitelezési munkálatokat a Strabag Vízépítő és az A-Híd Zrt. alkotta MBH-HÍD Konzorcium végezte el az alábbi helyszíneken: Baja, Dunakiliti, Nick, Budapest, Kisköre, Gór, Tiszavasvári.

Ennek eredményeként lehetővé vált biztonságos, károkozásmentes üzemeltetésük és fenntartásuk, ezáltal pedig az érintett, országos jelentőségű vízgazdálkodási rendszerek hatékonyabb és gazdaságosabb működtetése.

 

A felújított művek alapvetően befolyásolják Magyarország vízgazdálkodását

A most véget ért projekt – melynek kedvezményezettje az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) és 6 területi vízügyi igazgatóság – hét, az igazgatóságok kezelésében lévő műtárgy felújítását valósította meg:

  • a Deák Ferenc- zsilip (ADUVIZIG),
  • a Dunakiliti Duzzasztómű,
  • a Nicki Duzzasztómű (ÉDUVIZIG),
  • a Kvassay Hajózsilip (KDVVIZIG),
  • a Kiskörei Vízlépcső (KÖTIVIZIG),
  • a Góri tározó zsilipje (NYUDUVIZIG),
  • és a Nyugati-főcsatorna beeresztőzsilipje (TIVIZIG).

A beruházásra azért került sor, mert a műtárgyak jelentős részénél elengedhetetlenné vált a rendszeres felülvizsgálatok alapján meghatározott korszerűsítés, amelyre a Széchenyi 2020 program teremtett lehetőséget.

A felújított művek alapvetően befolyásolják Magyarország vízgazdálkodását, így az állapotuk megőrzéséhez, javításához szükséges rekonstrukciós munka is kiemelkedő jelentőséggel bírt.

 

Így újult meg a Kiskörei Vízlépcső

A Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság működési területén egy létesítmény rekonstrukciójára került sor. Az idén 49 éves Kiskörei Vízlépcső a Tisza-tó szíve, napjainkban is meghatározó szerepet tölt be az Alföld társadalmi és gazdasági életében, ezért kiemelt fontosságú üzembiztonságának fenntartása.

A projektnek köszönhetően a duzzasztóművön, a hajózsilipen és a hullámtéri duzzasztóművön felújították a vasbeton felületeket, a fémszerkezeteket, a gépészeti és a villamos berendezéseket.

Többek között megtörtént a pilléreket, a darupályát, a nyílásokat, a pillér helyiségeket, a hajózsilipet és a hídszerkezetet érintően a betonfelületek javítása és korrózióvédelme, a dilatációs egységek cseréje, valamint részben megújult az üzemi híd útburkolata. Megvalósult a vízlépcső szegmenstáblák támcsapágyainak, hidraulikus munkahengereinek, tápegységeinek, csővezetékeinek és szelepeinek cseréje. A gépészeti rekonstrukció ezen kívül magába foglalta a hajózsilip berendezéseinek és szerelvényeinek cseréjét, továbbá a hullámtéri duzzasztómű elzáró szerkezeteinek felújítását.

Megújultak az elektromos berendezések is: korszerűsítették a vezérlőrendszert, a kommunikációs kábelhálózatot, az üzemirányító számítógépeket és programokat, a szünetmentes tápellátást, a hullámtéri duzzasztómű transzformátorállomását, s modern térvilágítást kapott az üzemi híd. A fejlesztés része volt továbbá a duzzasztóművön, a hajózsilipen és a hullámtéri duzzasztóművön lévő daruk felújítása, korrózióvédelme, távvezérlő és biztonságtechnikai berendezéseinek korszerűsítése is.

Az országos projekt eredményeként felújított hét műtárgy továbbra is

képes lesz ellátni jelentős térségi szerepét az árvízvédelem, az ivó- és öntözővíz biztosítása, az energiatermelés, a hajózás, valamint a szabadidős és rekreációs célú hasznosítás területén

 – ismertette a sajtóközlemény.

Helyi hírekvízgazdálkodásKisköreStrabagDunakilitiBudapestBajaA-Híd Zrt.TiszavasváriNickGór