2023.06.03, Szombat
Elkészült a befogadó játszótér a Széchenyi lakótelepen
Kép: info.szolnok.hu

Elkészült a befogadó játszótér a Széchenyi lakótelepen

info.szolnok.hu

2022.12.08. 16:37

A Szerencsejáték Zrt. támogatásának köszönhetően 2017 óta számos befogadó játszótér épült országszerte. Ennek legújabb elemeként Szolnokon, a Széchenyi városrészben a Lovas István úton a huszonkettedik játszóteret adták át. A befogadó létesítmény megépítését a 2021-ben kibocsátott Nagykarácsony sorsjegyek bevételek egy részéből vállalta a nemzeti lottótársaság.

Hirdetés

A befogadó játszótereken a fogyatékossággal élő gyermekek ép társaikkal közösen tudnak játszani, mert ahogyan a program is vallja „Nem az a fontos, ami elválaszt, hanem az, ami összeköt!” - olvasható Szolnok városi honlapján.

Köszönöm a Szerencsejáték Zrt-nek, hogy a társadalmi szerepvállalásainak sorában fontosnak tartja a felnövekvő generációt. Ez a befogadó játszótér nem csupán attól fantasztikus, hogy a fogyatékkal élők számára is elérhetőek a játékelemek. Ennél is többet jelent, hogy az ép és fogyatékos gyerekek együtt játszhatnak, s ezen keresztül megtanulhatják egymást jobban elfogadni. – mondta köszöntőjében dr. Kállai Mária országgyűlési képviselő.

Bánhegyi Zsófia, a Szerencsejáték Zrt. marketing és kommunikációs igazgatója beszédében hangsúlyozta: a Szerencsejáték Zrt. kiemelten fontosnak tartja az esélyegyenlőség megteremtésének támogatását, ennek egyik eszköze „A játék összeköt!” programban játszóterek építése.

Szalay Ferenc polgármester szólt arról, hogy a városban 52 játszótér működik, ez a második, amelyik befogadó játszótérként ép és sérült gyerekek számára egyaránt használható. A város vezetése fontosnak tartja az akadálymentes kialakítást az egyes beruházások tervezésekor, igyekeznek minél több alkalommal bevonni az együtt gondolkodásba az érintett szervezetek képviselőit is. Az ép és fogyatékos emberek egyenértékűek! - mondta a polgármester.

Drávucz Rita, a Szerencsejáték Zrt. „A játék összeköt” játszótérépítési programjának jószolgálati nagykövete kiemelte: szolnoki születésűként különösen közel áll a szívéhez a város, és örömmel tölti el, hogy itt is épült ilyen típusú játszótér.

A játszóterek építése során annak érdekében, hogy az egyetemes tervezés szabályai maradéktalanul érvényesüljenek szoros szakmai partnerségben működik együtt a Szerencsejáték Zrt.a Mozgássérültek Budapesti Egyesületével. Az egyetemesen tervezett játszóterek befogadó, mindenki számára tervezett játszóterekként nem pusztán akadálymentesítési megoldásokat kereső, hanem proaktív gondolkodásmódot feltételező tervezési metódussal létrehozott projektek, ahol fogyatékossággal élő és ép gyermekek az együtt játszás élményén keresztül válhatnak elfogadó, nyitott felnőttekké.

 

A játszótéren megjelenő inkluzív játszótéri elemek olyan, az együtt játszás lehetőségét biztosító játékok, amelyek nem feltétlenül speciális kialakításúak, de hozzáférhető játékélményt biztosítanak, megfelelő eszközkiképzéssel, burkolattal, megközelítési felülettel, akadálymentes közlekedési pontok biztosításával.A szolnoki játszótér tematikája a virágos kert, mely izgalmas világba vezeti a játszóteret használó gyermekeket.

Helyi hírek Szolnokjátszótér