2024.04.19, Péntek
Kályhákkal segítik a rászoruló a szolnoki rászoruló családokat
Illusztráció, unslpash.com

Kályhákkal segítik a rászoruló a szolnoki rászoruló családokat

info.szolnok.hu

2023.01.28. 10:00

Rászoruló szolnoki családok kaptak támogatást két alapítvány jóvoltából. A Katona József Úti Szolgáltató Pontban a pályázó aMiért Ne Közhasznú Humán Szolgáltató Alapítvány vezetője, Pappné Szabó Anita dr. Kállai Mária országgyűlési képviselővel és Szalay Ferenc polgármesterrel adott át három kályhát hátrányos helyzetű családoknak.

Hirdetés

A Pro Filii Alapítvány több mint három és félmillió forint támogatásban részesítette a Miért Ne Közhasznú Humán Szolgáltató Alapítvány a „Szociális támogatás és a mezőgazdaság segítségével megvalósuló program Szolnok hátrányos helyzetű fiataljai és családjai számára” című pályázati programját.

Pappné Szabó Anita elmondta, hogy látványosan fejlődik a Katona József úti szegregátum, a különböző fejlesztő programok, támogatások eredményeként egyre több eredményt tudnak felmutatni.

Dr. Kállai Mária képviselő asszony és az önkormányzat is elkötelezett a hátrányos helyzetű családok felzárkóztatását illetően.  A pályázat jól illeszkedik a város integrációs programja cselekvési feladattervének megvalósításához – mondta el Szalay Ferenc polgármester.

A támogatást az alábbi célok megvalósítására használják fel:

·       a közösségi kert,

·       konyhakerti gasztro családinap,

·       tisztító falfestés megvalósítása, valamint

·       kályha beszerzése.

Hétfőn délután a pályázati finanszírozásból vásárolt kályhák ünnepélyes átadására történt meg. Apályázati finanszírozásból három kályha beszerzésére került sor, amelyet három család részére adtak át. Ezeknek a családoknak szükségük van környezetbarát, jó hatásfokú fűtőberendezésre, amelyek biztonságosan működnek. Az új kályhák minimális mennyiségű légszennyező anyagot bocsájtanak ki.

A közösségi kertmegvalósítását a szandaszőlősi és a Motor úti Szolgáltató Pontban tervezik. A programelem célja, hogy közösségi összefogással, sikerélménnyel termeljenek zöldségeket, fűszer- és gyógynövényeket a szegregátumban lakók számára.  A program során polikarbonát üvegházat állítanak, amelyben zöldségmagokat, palántákat ültetnek és nevelnek. A palánták egy részét megtartják, a másik részét a szegregátum lakóinak adják további gondozásra. Így párhuzamosan nőhetnek a Szolgáltató Pont zöldségei a saját kiskerti zöldségekkel. Tavasszal magaságyást készítenek, amiben fűszer- és gyógynövényeket nevelnek.

A program példamutató eleme, hogy virágokkal díszítik a Szolgáltató Pontok udvarát, ezzel ösztönözve az itt élőket a kertjük szépítésére. Az itt élőknek is párhuzamosan osztanak virágokat.

Két konyhakerti gasztro családi napon a Szolgáltató Pontban megtermelt konyhakerti növényeket kóstolhatják meg a résztvevők. A családi napokon hagyományos roma ételeket főz a közösség, tervezett étel a lecsós tészta bodaggal. A családi napok célja, hogy összehozzák a közösséget és hagyományt teremtsenek.

Pályázati finanszírozásból festéket is vásárol az alapítvány, tíz szolnoki család otthonának festése valósulhat meg ebből.

Helyi hírek Szolnok