2024.03.28, Csütörtök
Átadták a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Civil Díjat
Kép: info.szolnok.hu

Átadták a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Civil Díjat

info.szolnok.hu

2023.02.12. 08:00

A civilek napja alkalmából tartottak ünnepséget szerdán a JNSZ Vármegyei Civil Közösségi Szolgáltató Központban. A rendezvényen, melyen átadták a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Civil Díjat, részt vett dr. Kállai Mária országgyűlési képviselő, Hubai Imre, a vármegyei közgyűlés elnöke és Fejér Andor alpolgármester.

Hirdetés

A civilek napja arra hívja fel a figyelmet, hogy ha nem működnek kellő számban civil szervezetek, akkor az önkormányzatokra sokkal több feladat és felelősség hárul. Csak a civilek, a civil szervezetek felelősségvállalása, társadalmi munkája, jelenléte teheti jobbá az élet számos területét. Az utóbbi évtizedek társadalmi folyamatainak egyik legfontosabb eredménye a civil szerveződések létrejötte volt. Az élet minden területén szerepet vállalnak, a környezetvédelemtől kezdve, az egészségügyön át, a kiszolgáltatott rétegek segítésén keresztül - tájékoztatott róla Szolnok városi honlapja.

Egy jól működő civil szervezet nagyon fontos kereke a társadalomnak, hiszen hatással van a társadalmi folyamatok működésére és a pozitív szemléletváltozás beindításában is szerepet játszanak számos társadalmi csoport tekintetében.

A CONTACT Mentálhigiénés Konzultációs Szolgálat, mint a Jász-Nagykun-Szolnok Váregyei Civil Közösségi Szolgáltató Központ cím birtokosa 2019. évben hagyományteremtő szándékkal alapította meg a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Civil Díjat, melyetötödik alkalommal adták át.

Díjazottak:

FICSAK Mezőtúr Alapítvány:

Az Alapítvány 2019 tavaszán – az országos FICSAK (Fiatal Családosok Klubja) Egyesület mezőtúri tagszervezeteként – jött létre. Az Alapítvány elsődleges célja a család, a házasság, a gyermekvállalás szépségeinek a népszerűsítése, azok támogatása, karitatív tevékenységek, egészséges életmódra, környezettudatosságra nevelés, a fiatal családosok tájékoztatása, hagyományőrzés.

Jásztánc Alapítvány:

A Jásztánc Alapítványt 1995-ben hívta életre 10 jászapáti lelkes fiatal felnőtt. Alapító okiratában foglalt célja: a paraszti tánc- és zenei folklór hagyományainak felkutatása, ápolása, a táncos szokások, népviseletek, néphagyományok megőrzése az utókor számára, valamint a néptánc népszerűsítése, nemzeti hagyományaink megismertetése hazai és külföldi rendezvényeken egyaránt.

Elek Eszter:

1989-óta nyugdíjazásáig dolgozott a Karcagi Polgármesteri hivatalban, mint revizor, "Karcag testvérvárosaiért" Közalapítvány elnöke 1994 óta.  Mindig is szívügyének tekintette az állami és önkormányzati közfeladat biztosításának elősegítést. 

Furcsa Józsefné:

Furcsa Józsefné három civil szervezetben is aktívan tevékenykedik, ezek közül kettő Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei, egy pedig országos szinten működik.  A Sclerosis Multiplexes Betegek JNSZM Egyesületének elnöke 2003 év óta, a „Rák ellen-együtt-egymásért” JNSZM Egyesületének elnöke 2005 év óta, továbbá a Magyar Sclerosis Multiplexes Betegek Országos Szervezetének előbb titkára, majd 2016 év óta elnöke a mai napig.

Helyi hírek SzolnokJász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Civil Díjdíjátadók