2024.03.28, Csütörtök

Fúrt kutak bejelentésére hívják fel a figyelmet Szolnokon

info.szolnok.hu

2023.04.08. 10:00

A módosítás szerint mentesül a vízgazdálkodási bírság megfizetése alól az a létesítő vagy üzemeltető, aki a Vgtv. e módosítása hatálybalépését megelőzően engedély nélkül vagy engedélytől eltérően létesített vagy üzemeltetett kutat, ha a vízjogi fennmaradási engedélyezési eljárást 2023. december 31-ig kérelmezi.

Hirdetés

A Szolnok városi honlapján megjelent felhívás szerint az egyes törvényeknek a polgárok biztonságát erősítő módosításáról szóló 2020. XXXI törvény módosította a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény (továbbiakban: Vgtv.) 29. §-ának (7) bekezdését.

A módosítás szerint mentesül a vízgazdálkodási bírság megfizetése alól az a létesítő vagy üzemeltető, aki a Vgtv. e módosítása hatálybalépését megelőzően engedély nélkül vagy engedélytől eltérően létesített vagy üzemeltetett kutat, ha a vízjogi fennmaradási engedélyezési eljárást 2023. december 31-ig kérelmezi.

A vízgazdálkodási hatósági jogkör gyakorlásáról szóló 72/1996. (V.22.) Korm. rendelet 24. §-a értelmében:

A települési önkormányzat jegyzőjének engedélye szükséges olyan kút létesítéséhez, üzemeltetéséhez, fennmaradásához és megszüntetéséhez, amely a következő feltételeket együttesen teljesíti

  • karszt- vagy rétegvíz készlet igénybevétele, érintése nélkül (Szolnok esetében maximum 30 m mélység) és legfeljebb 500m3/év vízigénybevétellel kizárólag talajvízkészlet vagy parti szűrésű vízkészlet felhasználásával üzemel,
  • épülettel vagy annak építésére jogosító hatósági határozattal, egyszerű bejelentéssel rendelkező ingatlanon van és magánszemélyek részéről a házi ivóvízigény vagy a háztartási igények kielégítését szolgálja, 
  • nem gazdasági célú vízigény

Kérelmezőnek, a vízjogi engedélyezési eljáráshoz szükséges dokumentáció tartalmáról szóló 41/2017. (XII. 29.) BM rendelet szerinti mellékleteket kell a kérelméhez csatolni.

Fentiektől eltérő esetekben a területi vízügyi hatóságot, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságot kell megkeresni:

Ügyfélfogadás:

Vízügyi és vízvédelmi hatósági ügyekben előzetes időpont-egyeztetést követően az ügyfelek az alábbi időpontokban fordulhatnak kérdéseikkel személyesen a hatósághoz, illetve tekinthetnek be az eljárás során keletkezett iratokba:

Ügyintézés helye: 5000 Szolnok, Boldog Sándor István krt. 4.
Hétfő, szerda: 9:00-12:00; 14:00-16:00; Péntek: 9:00-12:00
Telefon: +36-56/501-900
Ügyiratok átadásának-átvételének helye: 5000 Szolnok, József Attila út 14.
Telefon: +36-56/510-040

 

2. melléklet a 41/2017. (XII. 29.) BM rendelethez

II. A helyi vízgazdálkodási hatósági jogkörbe tartozó kutak vízjogi üzemeltetési és fennmaradási engedélyezési eljáráshoz szükséges dokumentáció tartalma

1. Kérelmező neve, állandó lakhelye, anyja neve, születési helye, ideje.

2. A vízjogi létesítési engedély száma, kelte, kiállító hatóság (fennmaradási engedély kérelem esetén nem kell kitölteni).

3. * A kút helye: irányítószám, település, közterület jellege, házszáma, helyrajzi száma, koordináták (földrajzi szélesség és hosszúság, vagy EOV).

4. A vízhasználat célja: háztartási vízigény, házi ivóvízigény.

5. Ivóvízcélú felhasználás esetén a vizek hasznosítását, védelmét és kártételeinek elhárítását szolgáló tevékenységekre és létesítményekre vonatkozó általános szabályokról szóló 147/2010. (IV. 29.) Korm. rendelet szerinti vízminőség-vizsgálat eredménye.

6. A kút műszaki adatai:

6.1. talpmélység (terepszint alatt, méterben), nyugalmi vízszint (terepszint alatt, méterben);

6.2. csak fúrt kút esetében:

6.2.1. iránycső anyaga, átmérője, rakathossz,

6.2.2. csövezet anyaga, átmérője, rakathossz,

6.2.3. * szűrőzött szakasz mélységköze, átmérője, típusa,

6.2.4. * csak ásott kút esetében: kútfalazat anyaga, átmérője (mm/mm), helye (m-m); vízbeáramlás helye (nyitott kúttalp, nyitott falazat.

6.3. * A kút-felsőrész kialakítása (fúrt és vert kút esetében): akna, kútház, kútszekrény, kútsapka.

6.4. A kút lezárása ásott kút esetében: fedlap, anyaga.

6.5. * csak vert kút esetében a csövezet anyaga, átmérője (mm), a csövezet rakathossza (m-m), a szűrőzött szakasz mélységköze (m-m), a szűrő típusa.

6.6. A használat során keletkező szennyvíz mennyisége, elhelyezése.

6.7. Fényképfelvétel a kútról és környezetéről.

6.8. * Fúrt kút esetében, ha vízjogi létesítési engedély alapján történt a kivitelezés, a kútr. 13. § (2) bekezdésének való megfelelés igazolása.

6.9. * Nyilatkozat (aláírja a tulajdonos, fúrt kút esetében a jogosultsággal rendelkező kivitelező is; fennmaradási vagy létesítési engedéllyel nem rendelkező kút üzemeltetési engedélye iránti kérelem esetében a kútr. 13. §-ban megjelölt szakember: a közölt adatok a valóságnak megfelelnek, a kút úgy került kialakításra, hogy abba a felszínről szennyeződés vagy csapadékvíz nem kerülhet).

Kútr. 13. §(2) * Kút kivitelezését - beleértve annak felújítását, javítását és megszüntetését is -, a települési önkormányzat jegyzőjének hatáskörébe tartozó ásott vagy vert kút kivételével, az végezheti, aki * 

a) * az Országos Képzési Jegyzék szerint vízkútfúró szakképesítést szerzett, vagy olyan szakirányú középfokú végzettséggel rendelkezik, amelyhez tartozó tantárgyi képzés és vizsga a kút kivitelezésének elméleti és gyakorlati szinten történő elsajátítását igazolja, valamint

b) a vízkutatási és vízfeltárási célból végzett fúrási, kútépítési, kúttisztítási, kútfelújítási, kútjavítási berendezésre vonatkozón a bányafelügyelet által kiadott, a bányafelügyelet műszaki-biztonsági előírásainak való megfelelést tanúsító igazolásával, vagy a gépek biztonsági követelményeiről és megfelelőségének tanúsításáról szóló miniszteri rendelet szerinti EK megfelelőségi nyilatkozattal rendelkezik.

Az egyes adótörvények módosításáról szóló 2020. évi CXVIII. törvény 2021. január 12. napjával módosította az illetékről szóló 1990. évi XCIII. törvényt, melynek értelmében az elsőfokú hatósági eljárás díjmentes. Az eljárás során hozott határozattal szembeni jogorvoslat (fellebbezés) illetékköteles, melynek mértéke 10.000.- forint.

Helyi hírekkútvízgazdálkodás