2024.04.27, Szombat
Programkavalkádra készülhetünk Szolnok napján
Fotók: info.szolnok.hu

Programkavalkádra készülhetünk Szolnok napján

info.szolnok.hu

2023.08.31. 09:00

Családi és kulturális programokkal, kiállításokkal, koncertekkel várják az érdeklődőket a szombatig tartó Szolnok napja elnevezésű rendezvénysorozaton. A részleteket a városházán tartott sajtótájékoztatón ismertették.

Hirdetés

A Budapest-Cegléd-Szolnok vasútvonal 1847. szeptember 1-jén nyílt meg. A történelmi dátum előtt tisztelegve rendezik meg évről évre a Szolnok napja elnevezésű programsorozatot - számolt be róla Szolnok városi honlapja.

 

 

A hagyományokhoz híven a helyi civil szervezetek, szolgáltatók, öntevékeny csoportok, partnerek kapnak bemutatkozási lehetőséget, valamint ünnepélyes keretek között átadják a város legrangosabb elismeréseit, az Ezüst Pelikán Díjat és a Szolnok Díszpolgára címet.

 

Képfelirat

A program már vasárnap elkezdődött, amikor Szent Hubertus-misét tartottak a Belvárosi Nagytemplomban és kürtegyüttesek léptek fel Szolnok utcáin, terein.

Kedden este a Magyar Nemzeti Levéltár Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Levéltára Objektíven innen és túl című fotókiállításának megnyitójára várják az érdeklődőket a TISZApART Moziban.

Szerda délután a Szent-Györgyi Albert Általános Iskolában tartják a városi tanévnyitó ünnepséget. Ezen a napon az Aba-Novák Agóra Kulturális Központban nyílik meg Lőrinczi László Négy évszak Erdélyben című fotókiállítása, a Szolnoki Művésztelepen pedig  Fazakas Ildikó és FERENCZ S. Apor képzőművészek tárlata.

Csütörtökön a Damjanich János Múzeumban A szegények szolgálatában - A Ferences Szegénygondozó Nővérek múltja és jelene címmel nyílik kiállítás.

Péntek délután kezdődik a XXVI. Szolnoki Regionális Katonazenekari Fesztivál a Tiszai hajósok terén. Ezen a napon is több kiállítás nyílik meg a városban: a Tiszaparti Római Katolikus Általános Iskolában és Gimnáziumban, az Aba-Novák Agóra Kulturális Központban és a TESZ Közösségi Házban. A nap végén nem marad el a hagyományosnak számító mécsesúsztatás sem a Zounok ispán szobornál a Rotary Klub Szolnok szervezésében.

Szombaton szintén számos programmal várják az érdeklődőket. A Kossuth Lajos úton és az Agóra előtti Hild téren kora reggeltől késő estig a Szolnok napi forgatag kínál családi programot, a Béres senior séta után a Szolgáltató Város projekt partnerei mutatkoznak be. A  Civil Kavalkád egész napos színpadi programjai szórakoztatják a látogatókat a Kossuth téren.

A Pest-Szolnok vasútvonal üzembe helyezésének 176. évfordulója alkalmából a Nyugati pályaudvar és Szolnok között 424-es gőzmozdonnyal vontatott nosztalgia-különvonatot az 1-es vágánynál az MH 86. Helikopterbázis Légierő Zenekar és a MÁV Kodály Kórus közreműködésével köszöntik, majd a 2017-ben felállított "170 éves a Pest-Szolnok vasútvonal" emléktáblát koszorúzzák meg.

Ezen a napon díjmentesen lehet megtekinteni a Szolnoki Vasúti Almárium valamennyi tárlatát a vasútállomáson és az emeleten, az egykori Utasellátó étteremben.

A RepTár Szolnoki Repülőmúzeumban piknikezni várják az érdeklődőket számos érdekességgel. A TESZ Közösségi Házban, a Verseghy Ferenc Könyvtár és Közművelődési Intézményben is várják a látogatókat, a MÁV Járműjavítóban nyílt napot tartanak, az Aba-Novák Agóra és az Agóra Játszóház szabadtéri programokat tart.

Délután lehet megkóstolni Szolnok város 948 szeletes tortáját a Hild János téren, ahol este csillag- és bolygólesre is lesz lehetőség az Aba-Novák Agóra és a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei TIT közös szervezésében.

A napot a Szimpátia együttes, majd a Mystery Gang koncertje és Dj Hám Tibi zárja a Hild János téren.

A szervezők a műsorváltoztatás jogát fenntartják.

Helyi hírek Szolnokszolnok napjaprogramokrendezvény