2024.04.29, Hétfő
Új díszpolgára lett Szolnoknak
Kép: info.szolnok.hu

Új díszpolgára lett Szolnoknak

info.szolnok.hu

2023.09.04. 10:43

Szolnok immár több mint két évtizede a Pest-Szolnok vasútvonal átadásának emléke előtt is tisztelegve szeptember elsején ünnepli a város napját, a megyeszékhely legrangosabb díjait is hagyományosan ekkor adják át.

Hirdetés

Csütörtökön az Aba-Novák Agóra Kulturális Központban rendezett nagyszabású gálaműsoron megjelentek a város vezetői, kulturális és gazdasági életének meghatározó szereplői és a korábbi díjazottak, köztük Anisits Ferenc, Szolnok Díszpolgára. Szalay Ferenc polgármester ünnepi beszédében a díjazottak érdemeit, a munkásságuk által teremtett értékeket méltatta.

"Amikor az ezredfordulóhoz érve a város napján töprengtünk városunk gazdasági vezetőivel, tudósaival, közéleti szereplőivel, nem véletlenül választottuk a Pest-Szolnok vasútvonal átadásának napját" - mondta beszédében a város első embere. Hozzátette: "A vasút megváltoztatta az életünket, s a mai napig meghatározó gazdasági erő."

Szalay Ferenc felhívta a figyelmet arra, hogy a szolnokiaknak van mire büszkének lenniük, a kulturális élet, a gazdasági sikerek, a sporteredmények mind-mind azt mutatják, a szolnokiak megdolgoznak a sikereikért, s azokat el is érik.

"Két év múlva Szolnok írásos emlékek szerinti fennállásának 950. évfordulóját ünnepelhetjük. Büszkék lehetünk arra, hogy ha többet is dolgozva, de képesek vagyunk a céljainkat elérni."

Szalay Ferenc szerint sikeres és eredményekkel szegélyezett jövő vár Szolnokra. Mint mondta, az M4-es gazdasági hasznát a következő időszakban fogjuk igazán élvezni, ipari parkjaink bővítése már nem csupán terv, s a honvédség fejlesztéseinek középpontjában Szolnok található, azaz hamarosan 1500-2000 családdal többen leszünk, így új bölcsődére, óvodára, s természetesen a családtagoknak álláshelyekre lesz majd szükség. De nem csupán ez az út létezik, Szolnok Budapest közelségével, a reptér mondhatni szomszédságával vonzó befektetői célpont, s egy letelepedésre tökéletes település már most is.

A gála végén Szolnok friss díszpolgára, a Stadler vonatgyárának korábbi igazgatója, Dunai Zoltán pohárköszöntőjében arra hívta fel a figyelmet: ez egy rendkívül befogadó város, ahol lehet ás érdemes is alkotni.

"Nagyszerű dolog, hogy itt a közélet nem a különbségeket keresi, hanem azt nézik, mi köt össze. Ez nagyon sokat segített nekünk akkor, amikor a Stadler magyarországi vonatgyárának kerestük a megfelelő helyet. Szolnok akarta ezt a befektetést, mi pedig örömmel jöttünk egy olyan helyre, ahol a közösség ennyire befogadó"

- mondta Dunai Zoltán.

 

2023-ban a következő kiválóságok vehették át az elismeréseket:

Szolnokért Emlékérem Arany fokozata

  • Vajna Katalin zenepedagógus, kóruskarnagy, az Ádám Jenő Zeneiskola alapítója

Gróf Szapáry Gyula-díj

  • Auchan Szolnok
  • Borovi Faipari Zrt
  • Dancz János ev., az Evezős Csárda tulajdonosa

Kátay Endre-díj

  • Munkalehetőség a Jövőért” Szolnok Nonprofit és Közhasznú Kft.

Ezüst Pelikán Díj

  • Dr. Rudner Ervin főorvos, a Szolnoki MÁV Kórház és Rendelőintézet főigazgatója
  • Guba Kálmánné kuratóriumi elnök - Coop Szolnok a Közösségért Alapítvány
  • Nagy Dénes közlekedésépítő mérnök, tervező

Szolnok Díszpolgára kitüntető cím

  • Dunai Zoltán, a Stadler Trains Magyarország Kft. alapító-vezérigazgatója

A gálaműsor színvonalát fellépésével emelte Polgár Kristóf, a Szigligeti Színház művésze, a Szolnoki Szimfonikus Zenekar, a Bartók Béla Kamarakórus, Mága Cintia Kira, a Szandaszőlős Táncegyüttes, a Tallinnka Gyermek Táncegyüttes, a Corvinka Gyermek Néptáncegyüttes és a Tisza Táncegyüttes felnőtt táncosai.

Helyi hírek SzolnokSzolnok Díszpolgára cím