2024.03.05, Kedd
Király Nóra: az áldozatsegítés közös ügy Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében is
Illusztráció, unslpash.com

Király Nóra: az áldozatsegítés közös ügy Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében is

MTI

2023.12.05. 15:42

Az áldozatsegítés közös ügy Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében is - közölte Király Nóra, az Igazságügyi Minisztérium (IM) miniszteri megbízottja kedden Szolnokon, az Áldozatsegítő Központban tartott sajtótájékoztatón, országjárása első állomásán.

Hirdetés

Király Nóra azt mondta: tervezi meglátogatni az összes áldozatsegítő központot az országban, hogy személyesen ismerje meg a központ munkatársait és mindennapi munkájukat. Hozzátette: az IM vezetésével tizenkét központ és három áldozatsegítő pont működik az országban. Célnak nevezte, hogy minden lakos tudja, van segítség, és ha valaki bűncselekmény áldozatává vált, az áldozatsegítő központokban találhat segítséget.

Elmondta, látogatása során az áldozatsegítés helyi problémáiról, lehetőségeiről és az együttműködés fontosságáról is egyeztetett. Elmondta: a kormányhivatal, a polgármesteri hivatal, a vármegyei rendőr-főkapitányság illetve a városi rendőrkapitánysága közötti együttműködés jelenleg is nagyon jó, ezt szeretnék a jövőben is fenntartani.

Szólt arról, hogy az IM mindenben a központ segítségére lesz, hiszen a cél, hogy minél kevesebb áldozat legyen. A miniszteri megbízott elmondta: fontosnak tartja azt is, hogy mindenki tudja, hova lehet fordulni, hol található az Áldozatsegítő Központ. Az áldozatokat a szolnoki központban is korszerű körülmények között, családbarát helyiségben fogadják az ott dolgozók, immár két éve - tette hozzá.

Kiemelte, hogy a tárca több mint száznegyven együttműködési megállapodást között az áldozatsegítés érdekében civil szervezetekkel, állami cégekkel, különböző állami szervekkel és az együttműködést a jövőben is szeretnék fenntartani. Elismeréssel szólt a központokban dolgozók "áldozatos munkájáról".

Hozzátette: a minisztériumban komoly szakmai munka tette lehetővé az áldozatsegítési rendszer kiépítését. Ez által az áldozatok ellátását, az intézmények működtetését is hétről hétre szakmai anyagokkal segítik.

Szalay Ferenc, Szolnok polgármestere (Fidesz-KDNP) arról beszélt, hogy az Áldozatsegítő Központban dolgozók számos problémával találkoznak a mindennapokban, de felkészültek azokra. Kitért arra, hogy a városban csökkent a problémák száma és feladatnak nevezte, hogy az emberek a legnagyobb biztonságban legyenek. Megjegyezte: a városban működik családsegítő központ is.

A sajtótájékoztató előtt a Jelenlegi és jövőbeni együttműködések az áldozatsegítés még hatékonyabb megvalósítása érdekében című zártkörű egyeztetésen részt vett többek mellett Répássy Róbert az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára; Berkó Attila Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei főispán; Kállai Mária, a térség fideszes országgyűlési képviselője is.

Az MTI-hez eljuttatott közlemény szerint Magyarországon törvényi szinten 2006-tól működik áldozatsegítés. 2011-től áldozatsegítő vonal működik, 2017-ben pedig megnyílt a Budapesti Áldozatsegítő Központ. 2019-ben kezdődött el az országos szintű áldozatsegítő hálózat kiépítése, amelynek megvalósítása jelenleg is zajlik. A cél, hogy 2025-ig minden vármegyében legyen központ vagy áldozatsegítő pont. Az áldozatsegítő vonal a nap 24 órájában, hétvégén és ünnepnapokon is hívható a 06 80 225 225-ös számon.

Helyi hírek SzolnokÁldozatsegítő Központ