2024.04.28, Vasárnap
Fűts okosan!
Illusztráció, unslpash.com

Fűts okosan!

Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Kormányhivatal

2024.01.18. 16:54

A tisztább levegő és egészséged védelme érdekében ne fűts hulladékkal! Ellenkező esetben mérgező, rákkeltő anyagok kerülnek a levegőbe, amelyek veszélyeztetik egészségünket, környezetünket.

Hirdetés

Településünk levegőminőségét a fűtési időszakban leginkább a lakossági fűtés határozza meg - olvasható a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Kormányhivatal honlapján.

A légszennyező anyagok közül a legnagyobb veszélyt egészségünkre a szálló por jelenti. A legveszélyesebbek a 2,5 mikrométer átmérő alatti részecskék, amelyek – a felületükre tapadt mérgező anyagokkal – könnyen bejutnak a tüdő léghólyagocskáiba, illetve bizonyos részük még a véráramba is eljut. Ezen kisméretű szállópor kibocsátás több mint 80 százalékát a lakossági fűtés okozza.

Épp ezért különösen fontos odafigyelni arra, hogy milyen fűtőanyagot használunk. Ne fűtsünk hulladékkal! Ellenkező esetben mérgező, rákkeltő anyagok kerülnek a levegőbe, veszélyeztetve egészségünket, a környezetünket. A kezeletlen fa és a papír kivételével tilos minden hulladék, például:

  • úgynevezett „kezelt” fa, tehát festett, lakkozott fa (pl. régi ablakkeret, ajtók, raklapok stb.), a műanyag ablakkeret,
  • rétegelt lemez, forgácslap, bútorlap,
  • építési fahulladék,
  • színes, „fényes” papírhulladék,
  • petpalack, műanyag hulladék,
  • használt autógumi, használt ruha, rongy,
  • fáradt olaj, üzemanyag elégetése.

Hasonlóan káros az olcsóbb, rosszabb minőségű barnaszenek, lignit használata.

A leginkább környezetbarát fűtési mód a gázfűtés és a távhő. Ahol nincs erre lehetőség, válasszunk környezetkímélőbb tüzelőanyagot, például tűzifát.

Ha fával fűtünk, száraz tűzifát, fapelletet, vagy fabrikettet használjunk. Ha csak fával fűtünk, a keményebb típusú fafajtákat használjuk, ilyen a bükk, a tölgy, az akác és a gyertyán. Ha vegyes tüzelést (szenet és fát) használunk, tüzelőanyagként megfelelő lehet nyár, éger és a kőris is. A puhafák nem alkalmasak tüzelésre, így például a fenyőfajták a magas gyantatartalmuk miatt, vagy a gyümölcsfák, amelyeknek alacsony a fűtőértékük, ezen kívül károsítják a tüzelőberendezésünket, illetve a kéményt.

Száraz, 20 százalék alatti nedvességtartalmú tűzifát használjunk tüzelésre. Ezt a nedvességtartalmat körülbelül 1 év alatt éri el a frissen kivágott fa. Ha száraz fát használunk, 20-30 százalékkal csökkenthetjük fűtési költségünket.

Forrás: Főispáni Kabinet

Helyi hírekJász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Kormányhivatalfűtésfűtési szezon