2024.04.30, Kedd
A roma kultúrát ünnepelték a Szolnoki Szigligeti Színházban
Képek: Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Önkormányzat

A roma kultúrát ünnepelték a Szolnoki Szigligeti Színházban

Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Önkormányzat

2024.04.12. 08:35

Ünnepi eseményen emlékeztek meg a roma kultúra napjáról Szolnokon. Sztojka Attila kormánybiztos megbízóleveleket adott át, majd táncos, zenés és verses produkciók szórakoztatták a közönséget.

Hirdetés

A roma kultúra ünnepének idén is a Szolnoki Szigligeti Színház adott otthont. Mága Ernő és zenekara műsora után Szalay Ferenc polgármester és Sztojka Attila roma kapcsolatokért felelős kormánybiztos köszöntötte a vendégeket. Sztojka Attila elmondta: hazánkban két város jár élen a roma kultúra őrzésében és ápolásában, az egyik város: Szolnok.

 

 

Április 8-át a IV. Roma Világkongresszuson, 1990-ben kiáltották ki hivatalosan cigány nemzeti ünneppé. E napot az ENSZ a roma kultúra világnapjává nyilvánította, amely felhívja a figyelmet a romák társadalmi helyzetére.

Hazánkban 1993-ban ünnepelték meg először, azóta a hazai cigány szervezetek minden évben különböző kulturális eseményekkel emlékeznek meg legnagyobb nemzeti ünnepükről.

 

 

Szolnok városa a roma nemzetiségi önkormányzattal szorosan együttműködve, zenészekkel, iskolákkal, civil szervezetekkel, tanodákkal készült erre a napra, így lehetőség nyílt bepillantást nyerni a roma kultúrában rejlő értékekbe. Az idei eseményen táncos, zenés, mese és vers produkciókat láthatott a közönség. Itt vehették át a Cigány Közösségek Szövetsége Szakmai Kabinet tagjai megbízásukat Sztojka Attila kormánybiztostól.

 

 

A kormányhivatalt dr. Berkó Attila főispán és dr. Botka János Hunor, a Szolnoki Járási Hivatal vezetője képviselte a roma kultúra napja szolnoki eseményén.

 

 

Galéria

Helyi hírekSzolnoki Szigligeti Színház Szolnokünneproma kultúra