2024.07.27, Szombat
Emlékkoncerttel és huszárbemutatóval tisztelegnek a tavaszi hadjárat szolnoki csatája előtt
Fotó: szolnokiszimfonikusok.hu

Emlékkoncerttel és huszárbemutatóval tisztelegnek a tavaszi hadjárat szolnoki csatája előtt

Forrás: szolnok.hu

2024.05.23. 12:40

A Szolnoki Szimfonikusok zenéjükkel, a kultúra eszközeivel szeretnének emléket állítani a dicsőséges tavaszi hadjárat hőseinek, ezért városrészi koncerteket szerveznek Szolnoki csata emlékkoncert 175 címmel.

175 éve, 1849 tavaszán zajlott a dicsőséges tavaszi hadjárat. A jeles évforduló kapcsán a magyar állam több lépést is tett azért, hogy a sokszor névtelen hősöknek méltó emléket állítson. A Szolnoki Szimfonikus emlékkoncerttel tisztelegnek az évforduló előtt. A részletekről Patkós Imre szakmai igazgató, dr. Kállai Mária országgyűlési képviselő és Szalay Ferenc polgármester tartott sajtótájékoztatót.

 

Fotó: szolnokiszimfonikusok.hu

Szolnoki csata emlékkoncert 175

Szolnokiként büszkék vagyunk arra, hogy a szolnoki csata volt a dicsőséges tavaszi hadjárat megindításának kulcsa, mivel így a Tisza valamennyi átkelője magyar kézre jutott, és ez lehetővé tette a csapatok gyors átcsoportosítását. A szolnoki csata győzelemmel ért véget, ugyanis a magyar csapatok olyan összehangolt támadást mértek az osztrák seregre, amelyre még nem volt példa korábban.
A Szolnoki Szimfonikusok zenéjükkel, a kultúra eszközeivel szeretnének emléket állítani a dicsőséges tavaszi hadjárat hőseinek, ezért városrészi koncerteket szerveznek Szolnoki csata emlékkoncert 175 címmel. A szabadtéri koncertsorozaton huszárok színesítik a műsort látványos előadásukkal, a gyerekek belebújhatnak a lovas katonák formaruhájába és közös fotókat készíthetnek velük. Sőt, a bátrabbak kardjaikkal párbajra is kihívhatják őket.

 

 

Három helyszínen hallhatják a zenekart

A Szolnoki Szimfonikusokkal a város három különböző helyszínén találkozhatnak az érdeklődők: május 31-én pénteken Szandaszőlősön a Lengyel Antal téren, június 1-én szombaton a Széchenyi lakótelepen, a Zöld Ház előtti téren, június 2-án vasárnap pedig a Hild János téren.

A díjmentesen látogatható koncertek 19 órakor kezdődnek, műsoron:
Kodály: Háry János - Toborzó
Suppé: Könnyűlovasság - nyitány
Dvorak: Szláv táncok (No. 3., 6., 8.)
Kodály: Háry János - Intermezzo
Rossini: Tell Vilmos - nyitány
Brahms: Magyar táncok (No. 3., 4., 10., 21)

Vezényel: Izaki Maszahiro, Szolnok város fő-zeneigazgatója
Közreműködnek: a Jászkun Magyar Királyi Honvéd Hadikultúra Alapítvány huszárai

Helyi hírekSzolnok városaSzolnoki csatakoncertekSzolnoki Szimfonikusok