2024.10.22, Kedd
A Tisza-parttól a dobogóig: Jász-Nagykun-Szolnok megye szervátültetett sportolói Európa tetején
Fotók: Magyar Szervátültetettek Szövetsége

A Tisza-parttól a dobogóig: Jász-Nagykun-Szolnok megye szervátültetett sportolói Európa tetején

Magyar Szervátültetettek Szövetsége

2024.08.21. 13:16

A harmadik helyen végzett 25 ország összesített pontversenyben a Magyar Szervátültetettek Szövetségének válogatott csapata a 2024-es Szervátültetettek és Művesekezeltek Európa-bajnokságán, amelyet idén Lisszabonban rendeztek meg. A 25 országból érkezett több mint 500 versenyzővel szemben a magyar csapat 56 sportolója 10 sportágban bizonyította, hogy a szervátültetés nem jelent akadályt a kimagasló sportteljesítmény elérésében.

A legfiatalabb magyar versenyző, a 16 éves, kombinált vese- és májátültetett Varga Dominik két bronzérmet szerzett asztaliteniszben. A csapat legidősebb tagja, a 72 éves, szívátültetett Pengő László úszásban remekelve 4 arany- és 1 ezüstérmet nyert. A magyar csapat egyetlen tüdőátültetett versenyzője, a 22 éves Jakucs Edina is kiemelkedő teljesítményt nyújtott, egyéniben ezüst-, női- és vegyes párosban pedig két aranyérmet szerezve asztaliteniszben.

Az Európa-bajnokság legeredményesebb férfi versenyzője a magyar csapatból került ki: a 21 éves, csecsemőkora óta májátültetett Domonkos Ádám az egyéni úszásnemekben négy aranyérmet szerzett, majd tagja volt az ezüstérmes vegyesváltónak és az aranyérmes gyorsváltónak is, ezenkívül az 5 km-es utcai futásban is ezüstérmes lett.

A máj-, szív-, tüdő-, csontvelő-, és vesetranszplantált, valamint művesekezelt – veseátültetésre váró – magyar sportolók összesen 55 arany-, 46 ezüst- és 28 bronzérmet szereztek, amivel harmadik helyen végeztek a nemzetek összesített pontversenyében, ezzel méltón képviselve hazánkat a kontinensviadalon. Ezek a lenyűgöző eredmények és a sportszerű küzdelmek nemcsak a sportolók elszántságát és kitartását tükrözik, hanem azoknak az áldozatos munkáját is, akik a háttérben állnak. Orvosok, akik életeket mentenek, egészségügyi szakdolgozók, akik fáradhatatlanul gondoskodnak, edzők, akik inspirálnak, családtagok, akik feltétel nélkül támogatnak, egyesületek, akik a háttérből segítenek, és támogatók, akik hisznek bennük.

... mert a szervátültetés életet ment!

Berente Judit, a sport és a remény bajnoka

Berente Judit, a Magyar Szervátültetettek Szövetségének elnöke, nem csupán egy sikeres sportoló, hanem a remény és a kitartás élő példája.

Judit története 13 éves korában, 1976-ban kezdődött, amikor végstádiumú vesebetegséget diagnosztizáltak nála. A fiatal lány azonban nem adta fel, és szigorú diétával 16 éven át sikeresen kitolta a dialízis szükségességét. Ez idő alatt leérettségizett, tanítói diplomát szerzett, férjhez ment, házat épített, és tanított.

Végül 32 évesen került dialízisre és várólistára, majd 8 hónap után sikeres veseátültetésen esett át. A sport mindig is része volt az életének, de betegsége miatt sokáig nem kapott sportorvosi engedélyt. A transzplantáció után azonban visszatért a medencébe, és 1997 óta minden nemzetközi versenyen részt vett, összesen 12 Európa-bajnokságon, 14 nyári és 9 téli Szervátültetettek Világjátékán.

A mostani Szervátültetettek és Művesekezeltek Európa-bajnokságán Judit 50 és 100 méter gyorsúszásban, 50 méter pillangóban, 50 méter hátúszásban és 200 méter vegyesúszásban indult, és minden számban dobogós helyen végzett. "A szervátültetés után minden elveszettnek hitt álmomat meg tudtam valósítani" - mondta a bajnok, aki 29 éve él teljes életet a beültetett vesével.

Judit története inspiráló példa mindannyiunk számára. A kitartás, a küzdeni akarás és a sport szeretete segített neki legyőzni a betegséget, és megvalósítani az álmait. Az ő példája azt mutatja, hogy a szervátültetés nem csak életet ment, hanem új lehetőségeket is nyit meg, és lehetővé teszi, hogy teljes életet éljünk.

Edit sikertörténete: a szervátültetés és a sport ereje

Lukács Edit élete nem volt mentes a kihívásoktól. Vesebetegsége miatt 1996-ban kapta meg első veséjét, amely a sikeres transzplantáció után három és fél évig működött, majd ismét művesekezelésre és veseátültetésre volt szüksége. A második veseátültetés gyökeresen megváltoztatta az életét. Azóta is aktívan él, dolgozik, és igyekszik teljesíteni családja minden kívánságát.

2008-ban kezdett el bowlingozni, és azóta is elkötelezett a sport iránt. Rendszeresen edz, és számos hazai és nemzetközi versenyen vett részt. Eddigi pályafutása során két világbajnoki címet szerzett, és minden versenyen dobogós helyezést ért el.

Legutóbbi sikerei az idei Szervátültetettek és Művesekezeltek Európa Bajnokságán elért eredményei, ahol az egyéni bowling versenyben ezüstérmet szerzett, a vegyes párosok versenyén a harmadik helyen végzett, valamint a női párosok között - kétszeres veseátültetett társával, Czakóné Szabó Máriával - megszerezték az aranyérmet és az Európa-bajnoki címet.

Edit sikerei nemcsak a sportban, hanem az életben is inspirálóak. A második veseátültetés óta eltelt 22 évben folyamatosan edz, versenyez, és teljes életet él. Úgy véli, hogy a sportnak köszönheti, hogy a második veséje ilyen hosszú ideje jól működik.

A mostani Európa-bajnokságon elért eredményei is ezt bizonyítják, és remélhetőleg még sok hasonló sikerrel örvendezteti meg a jövőben a szurkolóit és önmagát.

Mária, a kétszeres veseátültetett bajnok: a bowlingozás mint életút

Czakóné Szabó Mária 27 éves korában szembesült a lesújtó hírrel: egy munkahelyi szűrés során vesebetegséget diagnosztizáltak nála. A kezelések és a szigorú diéta mellett új célt talált az életében: a bowlingot.

A sportágban nemcsak egy új hobbit, hanem egy támogató közösséget is talált. A bowlingpályán eltöltött órák segítettek neki feldolgozni a betegségével járó nehézségeket, és erőt adtak a továbblépéshez. Mária tehetsége és kitartása pedig hamarosan meghozta gyümölcsét: nemzetközi versenyeken is sikeresen szerepelt, ezzel bizonyítva, hogy a betegség nem szabhat határt az álmainknak.

Az élet azonban újabb megpróbáltatásokat tartogatott számára. Mária két veseátültetésen esett át: 2006-ban és 2018-ban is új vesét kapott, közben a nehézségek ellenére sem vesztette el a pozitív életszemléletét. A bowling mellett a festészetben, a kertészkedésben és a kirándulásban talál örömet, és nagymama is lett, ami újabb boldogságot hozott az életébe.

Mindezt családja szeretete és támogatása tette lehetővé, ami nélkül nem sikerülhetett volna leküzdenie a nehézségeket, története azt üzeni nekünk, hogy a legnagyobb kihívások közepette is van remény és lehetőség a boldogulásra.

Az idei Szervátültetettek és Műveskezeltek Európa-Bajnokságán az egyéni bowlingverseny dobogójának legfelső fokára állhatott, majd a női párosok versenyében – a szintén kétszeres veseátültetett bowlingozó párjával, Lukács Edittel – is megszerezték az európa-bajnoki címet.

Ez a győzelem nemcsak Mária egyéni teljesítménye, hanem a sport erejének és a közösség támogatásának is bizonyítéka.

A két aranyéremmel hazatérő versenyző ismét bebizonyította, hogy az élet minden kihívásában ott rejlik a lehetőség a fejlődésre és a boldogságra.

A szervátültetés életet ment

Ezek a sikerek mindannyiunkat felemelnek, és erőt adnak, hogy soha ne adjuk fel az álmainkat. A szervátültetés nem egy befejezés, hanem egy új kezdet, egy lehetőség arra, hogy teljes életet éljünk, és akár a sportpályán is kiteljesedjünk. Ezek a sikerek az ismeretlen és az élődonoroké is. Nélkülük nem lehetnének itt ezek a sportolók, nem írhatnánk ezt a történetet.

Galéria

Helyi hírek SzolnokMagyar Szervátültetettek Szövetsége