2024.05.22, Szerda

Hulladékgazdálkodás fejlesztése a Jászságban

2016.01.06. 07:30

Nettó 562 millió forintos beruházással 32 településen fejlesztette és bővítette a hulladékgazdálkodási eszközparkot a Jászságban és Dél-Hevesben a Regio-Kom Térségi Kommunális Szolgáltató Társulás - közölte a projekt koordinátora kedden az MTI-vel.

Hegyi István elmondta: a mintegy 30 ezer háztartást érintő projektet 512 millió forinttal támogatta az Európai Unió, a hiányzó összeget EU Önerő Alapból finanszírozták.     A beruházás eredményeként a háztartások által megtermelt hulladék mennyiségével arányosan számítják ki a hulladékszállítás díját az érintett településeken, amint ezt a jogszabályok lehetővé teszik. Ezzel kapcsolatban megjegyezte: a díjszabás átalakítása a hulladékgazdálkodásról szóló és valószínűleg az úgynevezett rezsitörvény módosítását is igényli, az Országgyűlés várhatóan az első negyedévben foglalkozik a témával.     Kiemelte: hamarosan próbaüzemben működik majd a rendszer. A mennyiség alapú díjfizetésnek a technikai hátterét már megteremtették például a hulladékgyűjtő edényekre kerülő azonosító kártyák beszerzésével, illetve a rendszert támogató informatikai fejlesztések megvalósításával.     A szolgáltató társulást a beruházással érintett 32 település és Jászberény alkotja.
A települések 2000. június 7-én azért szerződtek, hogy Jásztelek határában regionális települési szilárdhulladék lerakót hozzanak létre. Ekkor az önkormányzatok megalapították a Regio-Kom Térségi Kommunális Szolgáltató Kft.-t is, a hulladéklerakó telephely működtetésére, üzemeltetésére. A lerakó tulajdonosai a társult önkormányzatok, üzemeltetője a kft., amelynek tulajdonosai szintén az alapító önkormányzatok, lakosságarányos tulajdoni hányaddal.

mti

fotó: berenycafe.hu

Galéria

GazdasághulladékgazdálkodásJászságRegio-Kom Térségi Kommunális Szolgáltató Társulás