2024.05.26, Vasárnap

Időutazás a magyar népművészetben

2016.01.19. 08:38

Az egykori háztartások nélkülözhetetlen berendezési tárgyait, a festett, tulipános ládákat a magyar népművészet legszebb alkotásai között tartjuk számon. Ám ezek a tárgyak régi idők szokásainak, hagyományainak őrzői is egyben, hiszen az ácsolt szekrény és az asztalos mesterek vívmánya, a festett, tulipános, rózsás láda története több száz éves múltra tekint vissza.

A 2016. január 21-én nyíló „Kocsira ládám, hegyibe párnám…” – Ácsolt-és festett ládák a Palócföldről című kiállítással tehát időutazásra invitálja látogatóit a Damjanich János Múzeum. A tárlat bemutatja az ácsolt és festett ládák történetét, készítéstechnikáját, a népszokásokban, ünnepeken és hétköznapokon betöltött szerepüket, valamint a különböző díszítések jelentéseit. A kelengye számára készült cifra menyasszonyi láda, a gömöri festett bútordarab, a bükkfából ácsolt, vagy a tölgyfából faragott palóc láda mellett betekintést nyerhetünk a fajáték és gyermekbútor készítés rejtelmeibe is, hiszen a 19. század végétől az „ipar” örökségét a mesterség művelői ebbe az irányba vitték tovább. Mindemellett helyet kapnak napjaink alkotóinak munkái, rámutatva arra, hogy a népi iparművészek magas szintű tudásukkal olyan részt vállalnak az örökségvédelemben és a hagyományápolásban, amely semmi mással nem helyettesíthető.

A kiállítás törzsét képező anyag a Dobó István Vármúzeum néprajzi gyűjteményének tárgyaiból, illetve a Néprajzi Adattár és a Fotótár adataiból épült fel, ezt egészítik ki két jelenkori alkotó, Gyenes Tamás népi iparművész, valamint Kovács Szabolcs a népművészet mesterének munkái.

A kiállítás 2016. január 21. és 2016. március 21. között tekinthető meg a Damjanich János Múzeum időszaki kiállítótermében.

forrás: iszolnok.hu

Galéria

KultúraPalócföldtulipános ládaDamjanich János Múzeum