2024.04.12, Péntek

Damjanich János Múzeum

A szolnoki Damjanich János Múzeum is csatlakozik a Közösségek Hete rendezvénysorozathoz

2023.05.02

Helyi hírek

Idén a Petőfi 200 emlékévhez kapcsolódik a Közösségek Hete országos rendezvénysorozat, amelyen május 8. és 14. között 161 településen 315 féle programot tartanak múzeumokban, könyvtárakban.

Római kori szarmata település nyomaira bukkantak Törökszentmiklós határában

2022.07.12

Helyi hírek

Nagy kiterjedésű, római kori szarmata település nyomaira bukkantak Törökszentmiklós határában a szolnoki Damjanich János Múzeum munkatársai - közölte az ásatást vezető régész hétfőn az MTI-vel.

Török kori éremleleteket bemutató kiállítás nyílt Szolnokon

2022.04.04

Helyi hírek

A pénz beszél (?) - török kori éremleletek Jász-Nagykun-Szolnok megyéből címmel nyílt kiállítás szombaton a szolnoki Damjanich János Múzeumban.

Megnyílt a Protokoll és diplomácia című vándorkiállítás Szolnokon

2022.01.11

Helyi hírek

A Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum, valamint a Nemzetközi Protokoll Szakemberek Szervezete közös tárlata március 20-áig látogatható.

Kincsek a késő-bronzkorból – A Tisza-vidék bronzleletei Martfűn

2020.02.28

Aktuális

A ritka bronzkori kardok között is különleges, a Tisza martfűi szakaszán talált kard is látható azon a tárlaton, amely a Szolnoki Damjanich János Múzeum és a Martfűi Hely- és Ipartörténeti Gyűjtemény együttműködésében jött létre. A szolnoki múzeum népszerű, Földrejtette kincsek - Bronzkori leletegyüttesek a Tisza-vidéken című időszaki kiállítása most Martfűn, a Városi Művelődési Központ és Könyvtárban várja a látogatókat.

Szolnokon díjazták a honvédség rajzpályázatát

2019.12.16

Aktuális

A megye iskoláiból mintegy félszáz diák készítette el alkotását „A magyar honvédség jelene és múltja” című rajzpályázatra, amelynek ünnepélyes díjátadóját a Damjanich János Múzeumban tartották.

Megnyílt a Megújult Szolnoki Képtár című állandó kiállítás

2019.10.09

Kultúra

A Damjanich János Múzeumban több mint hetven új kép látható a szinte egész első emeletet elfoglaló, több száz alkotást bemutató képtárban.

Európa legrégebbi faszerkezetes kútjára bukkantak Tiszakürt határában

2018.07.30

Kr.e. 5600-5400-ból, azaz a középső újkőkor elejéről származó faszerkezetes kútjára bukkantak a szolnoki Damjanich János Múzeum régészei, akik az M44-es út nyomvonalán egy hét és félezer éves neolit, azaz újkőkori település feltárásán dolgoznak.

Több ezer lengyel veretű ezüstpénz került elő a kunmadarasi repülőtérnél

2018.05.11

Az ezüstpénzeket restaurálni fogják a szolnoki Damjanich János Múzeumban, ahol a közönség is megtekintheti majd az érméket május 26-án, a Régészet Napján.   

Szolnoki Múzeumtúra

2017.10.26

Ősszel is folytatódik a Mozaik Múzeumtúra és a Tájak-Korok-Múzeumok Egyesület közös városi kulturális séta sorozata a pecsételős játék kedvelői számára. Első állomásuk 2017. október 28-án, Szolnok lesz.

Múzeumok Őszi Fesztiváljára készül Szolnok

2017.09.27

Irodalmi felolvasásokkal és versennyel, kerekasztal-beszélgetéssel, halászlegények avatásával, haltotóval és kerékpártúrával is várják az érdeklődőket.

Író-olvasó találkozók, könyvbemutatók, kiállítások lesznek Szolnokon a Könyvhéten

2017.06.07

Aktuális

Író-olvasó találkozók, könyvbemutatók, kiállítások, bábelőadás, családi programok várják a közönséget a 88. Ünnepi Könyvhét és 16. Gyermekkönyvnapok alkalmából Szolnokon június 8. és 16. között.

Szolnokon is folytatódik a Mozaik Múzeumtúra

2017.03.14

Cél a múzeumok sokszínű kulturális kínálatának népszerűsítése a 8-16 éves korosztályban.

Tajvan szigete egy csésze teán keresztül

2017.01.04

Tajvan történelmét, kultúráját, valamint a sziget teafajtáit, fogyasztásának eszközeit és kereskedelmi jelentőségét mutatja be a szolnoki Damjanich János Múzeumban január 27-én nyíló és három hónapig látogatható nemzetközi kiállítás. A Formosa aranykincse: Tajvan szigete egy csésze teán keresztül című tárlat bemutatóját színes programsorozat kíséri.

A kelta korból származó ezüst pénzérme került elő Jász-Nagykun-Szolnok megyében

2016.12.03

Rendkívül ritka, a kelta korból származó ezüst pénzérme került elő Jász-Nagykun-Szolnok megyében a szolnoki Damjanich János Múzeum lelőhely-felderítési programja keretében.

Gyulai Líviusz-emlékkiállítás nyílik a Szolnoki Galériában

2022.07.13

Helyi hírek

Időutazások címmel rendez új, időszaki tárlatot a Szolnoki Galériában a Damjanich János Múzeum. A csütörtökön nyíló és csaknem három hónapon át megtekinthető emlékkiállítás Gyulai Líviusz (1937-2021) Munkácsy- és Kossuth-díjas grafikusművész, animációsfilm-rendező életművére fókuszál - közölte a múzeum közleményben az MTI-vel.

Múzeumok éjszakája - Tárlatvezetések, fegyverzettechnikai bemutató, jelmezes felvonulás Szolnokon

2022.06.22

Helyi hírek

Tárlatvezetések, fegyverzettechnikai bemutató, jelmezes felvonulás, filmvetítések és koncertek is szerepelnek a Múzeumok éjszakája programjában Szolnokon, amely a rendezvénysorozat kiemelt vidéki helyszíne idén.

Új állandó régészeti kiállítás nyílt a szolnoki Damjanich János Múzeumban

2022.01.22

Helyi hírek

Élők Háza - Holtak hazája 10.000 év települései és temetkezései a Tisza mentén címmel új régészeti állandó kiállítás nyílt csütörtökön a szolnoki Damjanich János Múzeumban.

Számos rendezvénnyel ünnepel kettős jubileumot idén a szolnoki képzőművészet

2022.01.06

Helyi hírek

Különleges év az idei a szolnoki képzőművészet története szempontjából: a művésztelep létrejöttének százhuszadik, a képtár pedig fennállásának huszonötödik évfordulóját ünnepli - közölte a szolnoki Damjanich János Múzeum igazgatója az intézményben tartott csütörtöki sajtótájékoztatón.

Szkíta kori település maradványaira bukkantak Szolnokon

2020.01.20

Aktuális

A leletanyag a Damjanich János Múzeum "hónap műtárgya" vitrinjében lesz látható tavasszal.

Jelentős gepida temetőrészletet tártak fel Tiszaug határában

2019.11.15

Aktuális

A temető leletanyagát 2020 őszén a Kecskeméti Katona József Múzeuma a szolnoki Damjanich János Múzeummal közösen állítják majd ki, a szolnoki szakemberek ugyanis 2015-ben Tiszapüspöki határában szintén egy gepida temetőre bukkantak.

Régészet napja - Fókuszban a múlt sötét oldala

2019.05.24

Helyi hírek

A múlt "sötét" oldala: az alvilág, a boszorkányság, az erotika és a háború lesz a 6. Régészet napja központi témája; a rendezvénysorozat országszerte előadásokkal, tárlatvezetésekkel, raktár- és lelőhely-látogatásokkal, interaktív foglalkozásokkal és digitális kalandjátékokkal várja az érdeklődőket pénteken és szombaton.

Különleges leletek kerültek elő a szolnoki vár ásatása során

2018.06.23

A Rákóczi-szabadságharc idejéből származó több mint negyven ágyúgolyót találtak a szolnoki Damjanich János Múzeum régészei pénteken a szolnoki vár feltárása során a Szolnoki Művésztelepen.

A vaskor régészetéről nyílik ma kiállítás Szolnokon

2017.11.09

A Szkíták és kelták öröksége - a vaskor régészete című tárlatot a Damjanich Múzeumban november 9-én 16.30-kor dr. Csányi Marietta régész nyitja meg.

Egyedülálló honfoglalás kori leletegyüttest mutattak be Jászberényben

2017.10.19

Ehhez hasonló süvegcsúcs eddig még csak egyetlen egy darab került elő a Kárpát-medencében. 

Több száz régészeti leletet találtak az M44-es mellett

2017.07.10

Augusztus elején vélhetően végeznek a feltárással, a tapasztalatokról és a leletekről egy tudományos-ismeretterjesztő könyvet szeretnének megjelentetni.

Szolnokon a Kárpát-medence nomád népeiről szól az idén a Régészet Napja

2017.05.25

A szolnoki Damjanich János Múzeum a Kárpát-medence nomád népeit mutatja be a régészet napján, a május 26-tól 27-ig tartó rendezvényen.

A Szent István Király Múzeum gyűjteményéből válogattak Szolnoknak

2017.01.17

A székesfehérvári Szent István Király Múzeum gyűjteményéből nyílik kiállítás csütörtökön Szolnokon, az ottani közönség ötven ritkán látott művet tekinthet meg. A kiállítás március 19-ig tekinthető meg Szolnokon.

Súlyos szabálytalanságok a megyei múzeumoknál

2016.12.09

Súlyos szabálytalanságokat tárt fel hat megyei hatókörű városi múzeumnál az Állami Számvevőszék átfogó vizsgálata, melyek között van a szolnoki Damjanich János Múzeum is.

Négy kiemelt program a héten a szolnoki Damjanich János Múzeumban

2016.11.09

A magyar tudósok nemzetközi eredményeiről és a "fémkeresőzés" áldásos és káros régészeti következményeiről is hallhatnak az érdeklődők a héten a szolnoki Damjanich János Múzeumban, amely csütörtöktől szombatig négy kiemelt programmal, köztük a Tanárok éjszakájával és Márton-napi rendezvénnyel is várja a közönséget.