2023.06.03, Szombat

Damjanich János Múzeum

Római kori szarmata település nyomaira bukkantak Törökszentmiklós határában

2022.07.12

Helyi hírek

Nagy kiterjedésű, római kori szarmata település nyomaira bukkantak Törökszentmiklós határában a szolnoki Damjanich János Múzeum munkatársai - közölte az ásatást vezető régész hétfőn az MTI-vel.

Török kori éremleleteket bemutató kiállítás nyílt Szolnokon

2022.04.04

Helyi hírek

A pénz beszél (?) - török kori éremleletek Jász-Nagykun-Szolnok megyéből címmel nyílt kiállítás szombaton a szolnoki Damjanich János Múzeumban.

Megnyílt a Protokoll és diplomácia című vándorkiállítás Szolnokon

2022.01.11

Helyi hírek

A Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum, valamint a Nemzetközi Protokoll Szakemberek Szervezete közös tárlata március 20-áig látogatható.

Kincsek a késő-bronzkorból – A Tisza-vidék bronzleletei Martfűn

2020.02.28

Aktuális

A ritka bronzkori kardok között is különleges, a Tisza martfűi szakaszán talált kard is látható azon a tárlaton, amely a Szolnoki Damjanich János Múzeum és a Martfűi Hely- és Ipartörténeti Gyűjtemény együttműködésében jött létre. A szolnoki múzeum népszerű, Földrejtette kincsek - Bronzkori leletegyüttesek a Tisza-vidéken című időszaki kiállítása most Martfűn, a Városi Művelődési Központ és Könyvtárban várja a látogatókat.

Szolnokon díjazták a honvédség rajzpályázatát

2019.12.16

Aktuális

A megye iskoláiból mintegy félszáz diák készítette el alkotását „A magyar honvédség jelene és múltja” című rajzpályázatra, amelynek ünnepélyes díjátadóját a Damjanich János Múzeumban tartották.

Megnyílt a Megújult Szolnoki Képtár című állandó kiállítás

2019.10.09

Kultúra

A Damjanich János Múzeumban több mint hetven új kép látható a szinte egész első emeletet elfoglaló, több száz alkotást bemutató képtárban.

Európa legrégebbi faszerkezetes kútjára bukkantak Tiszakürt határában

2018.07.30

Kr.e. 5600-5400-ból, azaz a középső újkőkor elejéről származó faszerkezetes kútjára bukkantak a szolnoki Damjanich János Múzeum régészei, akik az M44-es út nyomvonalán egy hét és félezer éves neolit, azaz újkőkori település feltárásán dolgoznak.

Több ezer lengyel veretű ezüstpénz került elő a kunmadarasi repülőtérnél

2018.05.11

Az ezüstpénzeket restaurálni fogják a szolnoki Damjanich János Múzeumban, ahol a közönség is megtekintheti majd az érméket május 26-án, a Régészet Napján.   

Szolnoki Múzeumtúra

2017.10.26

Ősszel is folytatódik a Mozaik Múzeumtúra és a Tájak-Korok-Múzeumok Egyesület közös városi kulturális séta sorozata a pecsételős játék kedvelői számára. Első állomásuk 2017. október 28-án, Szolnok lesz.

Múzeumok Őszi Fesztiváljára készül Szolnok

2017.09.27

Irodalmi felolvasásokkal és versennyel, kerekasztal-beszélgetéssel, halászlegények avatásával, haltotóval és kerékpártúrával is várják az érdeklődőket.

Író-olvasó találkozók, könyvbemutatók, kiállítások lesznek Szolnokon a Könyvhéten

2017.06.07

Aktuális

Író-olvasó találkozók, könyvbemutatók, kiállítások, bábelőadás, családi programok várják a közönséget a 88. Ünnepi Könyvhét és 16. Gyermekkönyvnapok alkalmából Szolnokon június 8. és 16. között.

Szolnokon is folytatódik a Mozaik Múzeumtúra

2017.03.14

Cél a múzeumok sokszínű kulturális kínálatának népszerűsítése a 8-16 éves korosztályban.

Tajvan szigete egy csésze teán keresztül

2017.01.04

Tajvan történelmét, kultúráját, valamint a sziget teafajtáit, fogyasztásának eszközeit és kereskedelmi jelentőségét mutatja be a szolnoki Damjanich János Múzeumban január 27-én nyíló és három hónapig látogatható nemzetközi kiállítás. A Formosa aranykincse: Tajvan szigete egy csésze teán keresztül című tárlat bemutatóját színes programsorozat kíséri.

A kelta korból származó ezüst pénzérme került elő Jász-Nagykun-Szolnok megyében

2016.12.03

Rendkívül ritka, a kelta korból származó ezüst pénzérme került elő Jász-Nagykun-Szolnok megyében a szolnoki Damjanich János Múzeum lelőhely-felderítési programja keretében.

Átadták a 2019-es múzeumpedagógiai elismeréseket

2019.09.23

Aktuális

A Magyar Vidéki Múzeumok Szövetsége különdíját a szolnoki Damjanich János Múzeum Újradizájnolva című programja kapta.

Múzeumok éjszakája - Tárlatvezetések, fegyverzettechnikai bemutató, jelmezes felvonulás Szolnokon

2022.06.22

Helyi hírek

Tárlatvezetések, fegyverzettechnikai bemutató, jelmezes felvonulás, filmvetítések és koncertek is szerepelnek a Múzeumok éjszakája programjában Szolnokon, amely a rendezvénysorozat kiemelt vidéki helyszíne idén.

Új állandó régészeti kiállítás nyílt a szolnoki Damjanich János Múzeumban

2022.01.22

Helyi hírek

Élők Háza - Holtak hazája 10.000 év települései és temetkezései a Tisza mentén címmel új régészeti állandó kiállítás nyílt csütörtökön a szolnoki Damjanich János Múzeumban.

Számos rendezvénnyel ünnepel kettős jubileumot idén a szolnoki képzőművészet

2022.01.06

Helyi hírek

Különleges év az idei a szolnoki képzőművészet története szempontjából: a művésztelep létrejöttének százhuszadik, a képtár pedig fennállásának huszonötödik évfordulóját ünnepli - közölte a szolnoki Damjanich János Múzeum igazgatója az intézményben tartott csütörtöki sajtótájékoztatón.

Szkíta kori település maradványaira bukkantak Szolnokon

2020.01.20

Aktuális

A leletanyag a Damjanich János Múzeum "hónap műtárgya" vitrinjében lesz látható tavasszal.

Jelentős gepida temetőrészletet tártak fel Tiszaug határában

2019.11.15

Aktuális

A temető leletanyagát 2020 őszén a Kecskeméti Katona József Múzeuma a szolnoki Damjanich János Múzeummal közösen állítják majd ki, a szolnoki szakemberek ugyanis 2015-ben Tiszapüspöki határában szintén egy gepida temetőre bukkantak.

Régészet napja - Fókuszban a múlt sötét oldala

2019.05.24

Helyi hírek

A múlt "sötét" oldala: az alvilág, a boszorkányság, az erotika és a háború lesz a 6. Régészet napja központi témája; a rendezvénysorozat országszerte előadásokkal, tárlatvezetésekkel, raktár- és lelőhely-látogatásokkal, interaktív foglalkozásokkal és digitális kalandjátékokkal várja az érdeklődőket pénteken és szombaton.

Különleges leletek kerültek elő a szolnoki vár ásatása során

2018.06.23

A Rákóczi-szabadságharc idejéből származó több mint negyven ágyúgolyót találtak a szolnoki Damjanich János Múzeum régészei pénteken a szolnoki vár feltárása során a Szolnoki Művésztelepen.

A vaskor régészetéről nyílik ma kiállítás Szolnokon

2017.11.09

A Szkíták és kelták öröksége - a vaskor régészete című tárlatot a Damjanich Múzeumban november 9-én 16.30-kor dr. Csányi Marietta régész nyitja meg.

Egyedülálló honfoglalás kori leletegyüttest mutattak be Jászberényben

2017.10.19

Ehhez hasonló süvegcsúcs eddig még csak egyetlen egy darab került elő a Kárpát-medencében. 

Több száz régészeti leletet találtak az M44-es mellett

2017.07.10

Augusztus elején vélhetően végeznek a feltárással, a tapasztalatokról és a leletekről egy tudományos-ismeretterjesztő könyvet szeretnének megjelentetni.

Szolnokon a Kárpát-medence nomád népeiről szól az idén a Régészet Napja

2017.05.25

A szolnoki Damjanich János Múzeum a Kárpát-medence nomád népeit mutatja be a régészet napján, a május 26-tól 27-ig tartó rendezvényen.

A Szent István Király Múzeum gyűjteményéből válogattak Szolnoknak

2017.01.17

A székesfehérvári Szent István Király Múzeum gyűjteményéből nyílik kiállítás csütörtökön Szolnokon, az ottani közönség ötven ritkán látott művet tekinthet meg. A kiállítás március 19-ig tekinthető meg Szolnokon.

Súlyos szabálytalanságok a megyei múzeumoknál

2016.12.09

Súlyos szabálytalanságokat tárt fel hat megyei hatókörű városi múzeumnál az Állami Számvevőszék átfogó vizsgálata, melyek között van a szolnoki Damjanich János Múzeum is.

Négy kiemelt program a héten a szolnoki Damjanich János Múzeumban

2016.11.09

A magyar tudósok nemzetközi eredményeiről és a "fémkeresőzés" áldásos és káros régészeti következményeiről is hallhatnak az érdeklődők a héten a szolnoki Damjanich János Múzeumban, amely csütörtöktől szombatig négy kiemelt programmal, köztük a Tanárok éjszakájával és Márton-napi rendezvénnyel is várja a közönséget.

A magyar tudományt ünneplik a Damjanich múzeumban

2016.11.10

Aktuális

Ebből az alkalomból "Mi, magyarok" címmel szerveztek konferenciát, melyen olyan neves személyiségek tartottak előadást, mint Felföldi László, a néptánckutatás nemzetközi szaktekintélye vagy Keményfi Róbert, az etnikai térképezés európai szakértője.