2024.04.25, Csütörtök
A szolnoki Damjanich János Múzeum is csatlakozik a Közösségek Hete rendezvénysorozathoz
Fotó: MTI/Balogh Zoltán - Petőfi Sándor kézirata a 7. Közösségek Hete országos rendezvénysorozatról tartott sajtótájékoztatón az Országos Széchényi Könyvtárban 2023. május 2-án.

A szolnoki Damjanich János Múzeum is csatlakozik a Közösségek Hete rendezvénysorozathoz

MTI

2023.05.02. 16:35

Idén a Petőfi 200 emlékévhez kapcsolódik a Közösségek Hete országos rendezvénysorozat, amelyen május 8. és 14. között 161 településen 315 féle programot tartanak múzeumokban, könyvtárakban.

Hirdetés

"Az intézményeknek szélesre kell tárni a kapukat, összefogásra van szükség. A közösségek jelentős identitásformáló hatással bírnak, kulcskérdés, hogy a kultúrát megélő, azt tevőlegesen alakító emberek között éljünk" - mondta Závogyán Magdolna kultúráért felelős államtitkár a programsorozat keddi budapesti sajtótájékoztatóján.

Mint fogalmazott, a világjárvány, valamint a határunkhoz közel zajló háború által okozott átfogó válság alapjaiban rajzolja át a kultúráról, a kultúraközvetítésről és a közösségek szerepéről alkotott vízióinkat. Hozzátette: nem kisebb a kihívás, mint a közösségek számára valós választási lehetőséget nyújtani a virtuális világ egészpályás letámadásával szemben.

"A közösségi lét erősíti az önmagunkba és embertársainkba vetett hitet és bizalmat, ezen keresztül pedig az önazonosságtudat kiteljesedését. Ezért helyezzük a Közösségek Hete keretében fénybe a közösségeket"

- szögezte le az államtitkár.

A Közösségek Hete a Szabadtéri Néprajzi Múzeum - Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ (MOKK) koordinálásában, az Országos Széchényi Könyvtár, a Nemzeti Művelődési Intézet együttműködésével valósul meg, az idei mottó egy Petőfi-idézet: "Egy a szív, az akarat".

Rózsa Dávid, az OSZK főigazgatója felidézte, hogy a Közösségek Hete 2017-ben egy európai uniós projekt keretében indult, de annak lezárultával is fontosnak tartották a rendezvénysorozat folytatását az NKA és a kulturális tárca támogatásával.

Cseri Miklós, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum főigazgatója úgy fogalmazott, hogy a közösségfejlesztés a polgári fejlődés alapfeltétele. "Azt tapasztaljuk, hogy az embereknek szükségük van ilyen kezdeményezésekre, ezért alkalmakat kell találni, hogy a közösségek önmaguk kultúráját meg tudják élni".

A Közösségek Hete idei programjait Bereczki Ibolya, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum főigazgató-helyettese ismertette. Elmondta, hogy a sorozat minden napján más-más vidéki múzeum a kiemelt helyszín, ahol a tematika is Petőfi egy-egy versidézetéhez kapcsolódik.

Május 8-án hétfőn a Gödöllői Királyi Kastélyban a fiatalokat szólítják meg pályaorientációs programmal, másnap a pécsi Janus Pannonius Múzeumban a helyi civil közösségek és az akadállyal élőket képviselő szervezetek tagjai a meghívottak.

Május 10-én a szolnoki Damjanich János Múzeumban a helyi könyvtárral együttműködésben az alkotás, az önkifejezés áll a középpontban, 11-én a debreceni Déri Múzeum az értékek megőrzésére fókuszáló programmal és egy új időszaki Petőfi-tárlattal készül.

12-én a szegedi Móra Ferenc Múzeum szervezésében az önkéntesség ügyét járják körül, 13-án szombaton a Soproni Múzeumban a környezeti fenntarthatóságon lesz a hangsúly, végül május 14-én, a zárónapon az esztergomi Duna Múzeum szervezésében városi sétára invitálják az érdeklődőket.

A Közösségek Hetét szakmai konferenciák kísérik. Május 8-9-én Miskolcon lesz a X. Országos és VI. Nemzetközi Múzeumandragógiai Konferencia, május 11-én Tatán, a Német Nemzetiségi Múzeumban az Együttható! című tanácskozás, ahol ünnepélyes keretek között átadják a Közösségi Múzeum elismeréseket. Május 12-én pénteken Közösség, kreativitás, fenntarthatóság címmel az ELTE TáTK Közösségi és Civil Tanulmányok Kutatócsoportjának konferenciáján az energiahatékony iparról és esélyteremtő közösségekről lesz szó Arapovics Mária szervezésében.

Helyi hírekKözösségek Hete SzolnokDamjanich János Múzeum