2024.06.26, Szerda

A Szent István Király Múzeum gyűjteményéből válogattak Szolnoknak

mti, Damjanich János Múzeum

2017.01.17. 14:33

A székesfehérvári Szent István Király Múzeum gyűjteményéből nyílik kiállítás csütörtökön Szolnokon, az ottani közönség ötven ritkán látott művet tekinthet meg. A kiállítás március 19-ig tekinthető meg Szolnokon.

A kiállítást beharangozó sajtótájékoztatón Csiszár Róbert, a tárlat kurátora, a szolnoki Damjanich János Múzeum munkatársa elmondta, nem előzmény nélküli a mostani kiállítás, hiszen 2016 januárjától szeptemberéig Székesfehérváron egy nagy sikerű kiállításon keretében mutatták be a Szolnoki Művésztelep első, 1902-től 1950-ig tartó időszakából válogatott tárlatot. 

 

Szűcs Erzsébet, a székesfehérvári Szent István Király Múzeum művészettörténésze, a kiállítás másik kurátora elmondta, ezúttal ötven ritkán látott alkotást válogattak ki Izinger Katalin művészettörténésszel. A Magán/Közgyűjtemény - Válogatás a Szent István Király Múzeum gyűjteményéből című tárlat kiállításon szereplő művek mintegy száz évet ölelnek át, hiszen a harmincöt alkotó között a legidősebb Rippl-Rónai József (1861-1927), a legfiatalabb Radák Eszter (1971-).
Tavaly vonták össze a Városi Képtár-Deák Gyűjteményt - amely egy magángyűjteményen alapuló városi múzeum volt - a Szent István Király Múzeummal. 
A Szent István Király Múzeum képzőművészeti gyűjteménye jelenleg csaknem nyolcezer darabból áll, legnagyobb része a kortárs magyar művészetet reprezentáló festmény, grafika, szobor, fotó és művészkönyv.

 

A székesfehérvári múzeum gyűjteményének munkáiból nyíló kiállításon köszöntőt mond Horváth László, a szolnoki Damjanich János Múzeum igazgatója. A kiállítást megnyitja Pataki Gábor művészettörténész,a Magyar Tudományos Akadémia Bölcsészettudományi Kutatóközpont Művészettörténeti Intézet tudományos főmunkatársa. A megnyitót követően Szűcs Erzsébet művészettörténész tart tárlatvezetést.
 

KitekintőSzolnokDamjanich János MúzeumSzent István Király Múzeum

Ajánljuk még