2024.03.28, Csütörtök

A kelta korból származó ezüst pénzérme került elő Jász-Nagykun-Szolnok megyében

mti

2016.12.03. 09:17

Rendkívül ritka, a kelta korból származó ezüst pénzérme került elő Jász-Nagykun-Szolnok megyében a szolnoki Damjanich János Múzeum lelőhely-felderítési programja keretében.

Hirdetés

Kovács Péter, a múzeum régésze tájékoztatása szerint a Kr. e. 4. század vége és a Kr. e. 3. század közepe közötti időszakból származó pénzérméhez hasonló leletet legutóbb 116 évvel ezelőtt talált Jász-Nagykun-Szolnok megyében Hild Viktor.

A neves régiséggyűjtő által fellelt két pénzérmét azonban a második világháború során a szovjetek elvitték. A régész szerint az Al-Duna vidékén és a Balkánon kerülhet elő leginkább ilyen lelet, a Kárpát-medencében ritkaságnak számít.     

A napokban előkerült ezüstérme II. Philipposz makedón király tetradrachmájának (ókori pénzérméjének) utánzata. A 14 gramm súlyú, 24-szer 23 milliméter átmérőjű, 5 milliméter vastag érme jó minőségű veret. A hátlapján egy lovas látható kezében pálmaággal, az előlapon pedig egy babérkoszorús Zeusz-fej - közölte.     

Kovács Péter arról is beszámolt, hogy a pénzérmét még az idén egy numizmatikai kiadványban publikálják. 

Megtekinteni a 2017 őszén megrendezendő, Jász-Nagykun-Szolnok megye vaskorát feldolgozó tematikus régészeti kiállításon lehet majd.     Az ezüst pénzérme pontos előkerülési helye nem nyilvános.

AktuálisSzolnokDamjanich János Múzeumkelta korezüst pénzérme