2022.08.19, Péntek
Megnyílt a  Protokoll és diplomácia című vándorkiállítás Szolnokon
Fotó: MTI/Mészáros János

Megnyílt a Protokoll és diplomácia című vándorkiállítás Szolnokon

MTI

2022.01.11. 17:53

A Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum, valamint a Nemzetközi Protokoll Szakemberek Szervezete közös tárlata március 20-áig látogatható.

Hirdetés

A protokoll sokkal több egyszerű vendégszeretetnél: más népek kultúrájának, szokásainak, hagyományainak ismerete áll mögötte - közölte a honvédelmi miniszter a szolnoki Damjanich János Múzeumban, a Protokoll és diplomácia című vándorkiállítás ünnepélyes hétfői megnyitóján.

Benkő Tibor elmondta, hogy a protokollhoz hozzátartozik a tisztelet, a megbecsülés. Elismeréssel szólt a protokollban jártas, elhivatott szakemberekről. A katonai protokollt említve elmondta: Szolnok és a honvédség egymástól elválaszthatatlan.

A Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum, valamint a Nemzetközi Protokoll Szakemberek Szervezete közös tárlata március 20-áig látogatható.

A miniszter szerint a protokollszakemberek rendkívül sokat tehetnek azért, hogy egy látogatás, rendezvény mindenki számára emlékezetes maradjon. Fontosnak nevezte a protokollban a precizitást, hogy az mindig tükrözze a fogadó fél szándékát. Megjegyezte: a kiállítási tárgyak, emléktárgyak mind emberekhez kötődnek, így érdemes azokra tekinteni.

Török Róbert, a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum igazgatója elmondta: a Budapest és Hatvan után most Szolnokon látogatható protokoll- és diplomáciatörténeti kiállítás nyolc szekcióban mutatja be az állami, a diplomáciai, a katonai, az egyházi, a sport és a fővárosi önkormányzati protokollt. A szolnoki tárlat kiegészül Jász-Nagykun-Szolnok megye protokolláris értéktárgyaival és a Magyar Honvédség 86. Szolnok Helikopter Bázis tárgyritkaságaival.

Szolnokon külön kiemelik a katonai protokoll vonatkozásait

Olyan tárgyakat kölcsönöztek a honvédség segítségével, amelyekkel egyébként sehol máshol nem találkozni - mutatott rá a szakember. A helyi kiállítás fő tárgya az a helikopterből kivett ülőhely lesz, amelyben II. János Pál pápa 1991-es magyarországi látogatásakor foglalt helyet. A szeptemberi Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszushoz köthető tárgyak is itt jelennek meg először - tette hozzá.

Hossó Nikoletta, a Nemzetközi Protokoll Szakemberek Szervezetének alapító elnöke elmondta: az esemény célja, hogy bemutassák a diplomácia és a protokoll szakterületeit. Hozzátette: a tárgyak mögött látni kell az elkötelezettséget, fegyelmet, az alkalmazkodást, szolgálatot, ami a protokollosokat jellemzi. Szavai szerint a protokoll egy olyan közös nyelv, amelyet a világon mindenhol megértenek, ideális közeget teremt a párbeszédre.

A kiállítással szeretnék "dekódolni" a protokoll nyelvezetét és közérthetővé tenni azt a nagyközönség számára

- fűzte hozzá.

Szalay Ferenc, Szolnok polgármestere szólt arról, hogy a Damjanich János Múzeumban láthatók a Szolnoki Művésztelep alkotóinak munkái is. Hozzátette: jelentős munka folyik a művésztelepen, a művészek a város kulturális életének aktív résztvevői.

Helyi hírekkiállításvándorkiállításDamjanich János MúzeumSzolnoki Művésztelep