2021.12.01, Szerda

Szolnokon a Kárpát-medence nomád népeiről szól az idén a Régészet Napja

mti

2017.05.25. 13:21

A szolnoki Damjanich János Múzeum a Kárpát-medence nomád népeit mutatja be a régészet napján, a május 26-tól 27-ig tartó rendezvényen.

Hirdetés

A múzeum tájékoztatása szerint pénteken ismeretterjesztő előadásokon mutatják be a keleti eredetű sztyeppei nomád népeket, jelentős befolyásukat a Kárpát-medence sorsának alakulására. Az előadások mellett láthatóak lesznek a múzeum időszaki kamarakiállításán a nagyközönségnek eddig soha, vagy csak ritkán bemutatott szkíta, szarmata, avar, honfoglaló, jász és kun leletek. A kiállításon egy válogatást is megismerhetnek a látogatók az elmúlt év legszebb, legkülönlegesebb fémkeresős leleteiből.     

 

A vállalkozó kedvűeket pénteken múltidéző sétára, szombaton pedig  biciklis kirándulásra invitálják a szervezők a szolnoki várba.     

 

Szombaton tárlatvezetéssel lehet megtekinteni a Pólya Tibor festményeit, illusztrációit, karikatúráit, plakátjait bemutató időszaki kiállítást. Több korabeli újságcikk is látható lesz egy hirdetőoszlopra ragasztva, valamint egy filmhíradórészletet is bejátszanak a szervezők, amelyben Pólya Tibor is látható.     

A programsorozatot helyi hagyományőrző csoportok fellépései teszik teljessé. A díszudvarban helyt kapó történelmi kavalkádban ott lesz az Aboska kun horda tábora, a Szürke Árnyak csapat középkori bajvívói, a Zolnok Bandérium. A honfoglaló magyarok viselete mellett a Rákóczi-szabadságharc labanc egyenruháival is megismerkedhetnek a résztvevők.     

Az érdeklődők a régészeti leletanyag restaurálásának részleteivel, illetve a kerámiakészítés technikájának jellegzetességeivel is megismerkedhetnek a műhelylátogatásokon.     

A Csontvázak a raktárból elnevezésű program célja nem csupán a jellegzetes sztyeppei nomádokhoz köthető tárgyi emlékek bemutatása, hanem a régészet egy kevésbé ismert oldalának megismertetése is. A vezetés során bemutatják a múzeum belső raktárának struktúráját, a leletek tárolásának módját, a leltározás és az elsődleges feldolgozás folyamatát és apró mozzanatait.     

A Hónap műtárgya vitrinben a Bodrogkeresztúr-kultúrába sorolható temető urnáinak, edényeinek restaurálási folyamatait illusztrálják.     

Az egykori keleti lovas nomádok sorsával az állandó néprajzi kiállításon ismerkedhetnek meg a látogatók.     

A programsorozatot régészeti kalandjáték, kézműves foglalkozások, mesemondás színesíti.

KitekintőSzolnokDamjanich János MúzeumRégészet Napja