2024.06.21, Péntek

Jászberényiek is becsatlakozhatnak a szakképzésbe

2016.01.26. 11:58

Abroncsgyártó és gumiipari technikus képzések indulnak szeptembertől a hevesi Eötvös József Református Oktatási Központban, a gyakorlati helyet a Gyöngyöshalászon épülő Apollo Tyres gumiabroncs gyár biztosítja majd.

Tájékoztatásuk szerint a duális képzésekre február 12-ig jelentkezhetnek a végzős, nyolcadikos tanulók. Az induló szakok naprakész műszaki ismereteket adnak az itt végzett fiataloknak, akik gyakorlati idejüket az Apollo Tyres gyöngyöshalászi üzemében fogják tölteni, amely 2017 első negyedévében kezdi meg a termelést. 
Az abroncsgyártó 3 éves szakiskolai képzés, amelyben a gumiabroncsgyártás valamennyi részfolyamatát megismerheti a tanuló, a gumikeverék készítésétől a vulkanizáláson át a minőségellenőrzésig. A gumiipari technikus 4 plusz 1 éves képzés, amely érettségit és emelt szintű szakképesítést is ad.
Kannan Prabhakar, az Apollo Tyres Hungary ügyvezető igazgatója a közleményben kifejti: a képzések piacképes ismereteket adnak, egyben bíznak abban, hogy a hevesi iskola diákjai közül "sokakat később kollégaként üdvözölhetnek".
Együd László, a hevesi iskola iqazgatója az MTI-nek elmondta, 54 tanulóval kezdődhet majd az oktatás: 12-12 diák jelentkezését várják az abroncsgyártó és a gumiipari technikus képzésekre, további 30 tanulóval pedig egy 4 éves vegyipari ágazati szakközépiskolai osztályt is indítanak.
A jelenleg tíz szakmát oktató intézmény kínálata így további két szakmával bővül, a 17 dél-hevesi településre kiterjedő beiskolázási körzet pedig a Jászberény-Mezőkövesd térség bevonásával 50 településre nőhet. Ez a körzet ugyanis az, ahonnan a munkavállalók egy órán belül elérhetik a leendő gyöngyöshalászi gumiabroncsgyárat - mutatott rá az igazgató.
Együd László elmondta továbbá: az új képzésekhez szükséges gépek, berendezések beszerzését Heves önkormányzata vállalta magára, az ehhez szükséges mintegy 30 millió forintot a város idei költségvetéséből fogják biztosítani.
Tavaly novemberben a Miskolci Egyetemmel állapodott meg az Apollo Tyres arról, hogy az egyetem járműipari és a hozzá kapcsolódó képzéseit az Apollo Tyres nemzetközi csapata tapasztalataival segíti majd. A tervek szerint az Apollo gyakorlati helyet biztosít az intézmény hallgatóinak gyöngyöshalászi gyárában, és az egyetemmel kötött keretszerződés lehetőséget ad arra, hogy részt vegyen az elméleti oktatásban és a tanszéki K+F tevékenységek megvalósításában is.
Az év végén pedig az Egri Szakképzési Centrum gyöngyösi József Attila Szakközépiskolája, Szakiskolája és Kollégiumával kötött a hevesi Eötvös József Református Oktatási Központéhoz hasonló képzési szerződést az Apollo.
Az Apollo Tyres a tervek szerint 2017 első negyedében nyitja meg a mintegy 146 milliárd forintos zöldmezős beruházással épülő gumiabroncsgyárát Gyöngyöshalászon, ahol évente 5,5 millió személyautó- és kisteherjármű-, valamint 675 ezer busz- és tehergépjármű-abroncsot fog előállítani az európai piacra. A gyár csaknem ezer munkahelyet hoz létre.

forrás: mti

fotó: hevesihirportal.hu

Galéria

Gazdaságduális képzésdiákabroncsgyártásgumiipar