2024.06.13, Csütörtök

Jövőre indul az IC+ vasúti kocsik gyártása Szolnokon

2016.01.14. 10:10

Jövőre megindul a MÁV saját fejlesztésű IC+ vasúti személykocsik gyártása, első ütemben 20 darab nemzetközi forgalomra alkalmas kocsit készítenek Szolnokon – ezt Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára közölte Ander Balázs jobbikos országgyűlési képviselő írásbeli kérdésére válaszolva.

A tervek szerint az első sorozatgyártást követően a kormány és a vasúttársaság továbbviszi az IC+ programot, amelynek finanszírozási lehetőségeiről még egyeztetnek – jegyezte meg az államtitkár.

A levélben Fónagy János kifejtette, hogy a jelentős hozzáadott értékkel megvalósuló gyártáshoz a műszaki tervek már rendelkezésre állnak, Szolnokon a műhelykapacitás is megvan, amelyet 2015-2016-ban felszerelnek a sorozatgyártáshoz nélkülözhetetlen gépekkel, berendezésekkel.

Az infrastruktúra-fejlesztések előkészítése is megkezdődött tavaly, átadásuk, leszállításuk 2016 második felében várható. A 2017-ben induló sorozatgyártás a további gyártáshoz szükséges alkatrészek beszerzésével folytatódik, így a megteremtett kapacitással biztosítható a nagyobb mennyiségű belföldi célú sorozatgyártás – olvasható a levélben.

A Szolnokon kifejlesztett újgenerációs, IC+ vasúti kocsi két prototípusa 2014 októberében utasforgalmi próbaengedéllyel szállított utasokat, majd 2015 júniusában megkapta a típusengedélyt a hazai és nemzetközi közlekedésre. Az IC+ innovációs fejlesztési projekt összköltsége 1,4 milliárd forint volt, amelyhez 460 millió forint európai uniós támogatási keretösszeget nyert el a vasúttársaság.

forrás: info.szolnok.hu

Galéria

GazdaságSzolnokIC+ vasúti személykocsik gyártásaMÁV