2024.04.15, Hétfő

A kézmosás fontossága - E-Bug program

2016.02.19. 09:18

Egészségünkre figyelő előadássorozatot tartottak azoknak a szakembereknek, akik nap mint nap oktatják a fiatalságot. Fontos momentumokat vettek sorba: a kórokozók, a fertőző betegségek terjedését. Céljuk, hogy egy Guinness világrekord-kísérlet segítségével terjesszék a helyes kézmosás fontosságát. Mindezt egy interaktív kiállítás keretében még szemléltették is.

Hirdetés

Egészségünkre figyelő előadássorozatot tartottak azoknak a szakembereknek, akik nap mint nap oktatják a fiatalságot. Fontos momentumokat vettek sorba: a kórokozók, a fertőző betegségek terjedését. Céljuk, hogy egy Guinness világrekord-kísérlet segítségével terjesszék a helyes kézmosás fontosságát. Mindezt egy interaktív kiállítás keretében még szemléltették is.

Oktatási intézmények vezetőinek, pedagógusainak, egészségügyi szakembereknek tartottak megyei tájékoztató, információs napot „A népegészségügy iskolai egészségfejlesztési oktatási eszközei” címmel a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályán. Az eseményen járási hivatalvezetők és járási tiszti főorvosok is jelen voltak az iskolák képviselői mellett.  Az eseményen Dr. Kállai Mária kormánymegbízott mondott köszöntőt, majd dr. Oroszi Beatrix, az OTH főosztályvezetője köszöntötte a résztvevőket. Az információs napot dr. Beke Gabriella megyei tiszti főorvos nyitotta meg, majd szakmai előadások következtek. Végül a jelenlévőknek lehetőségük nyílt megtekinteni az interaktív E-bug kiállítást is.

Minden ember életében fontos az egészség. Ehhez nyújt megfelelő hátteret az általános iskolák számára a 2013-ban meghirdetett E-Bug program. Az országban nagy népszerűségnek örvendő nemzetközi oktatóprogram Jász-Nagykun-Szolnok Megyében is elindult a megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályának koordinálásával. A programba bekapcsolódott iskolák számára ingyenesen elérhető oktatási segédanyag játékos formában vezeti be a kicsiket és nagyokat a mikro-organizmusok világába. Megismerteti őket a kórokozók és fertőző betegségek jellemzőivel és terjedésével, valamint megelőzésük és kezelésük lehetőségeivel.

Azért is fontos ennek a nemzetközi oktatóprogramnak a minél szélesebb körű használata az oktatásban, ugyanis a legtöbb iskolai hiányzásért sajnálatos módon a légúti és emésztőrendszeri megbetegedések tehetők felelőssé, pedig ezek a betegségek, fertőzések gyakran egy egyszerű és megfelelően elvégzett kézmosással megakadályozhatóak lennének – hangzott el a rendezvényen, amelyen Dr. Kállai Mária mondott köszöntőt.

A kormánymegbízott beszédében hangsúlyozta; az E-bug oktatóprogram népszerűsítésén, illetve annak interaktív bemutató kiállításán túl a kézmosás fontosságára ezúttal a Népegészségügyi Főosztály egy kiváló kezdeményezéssel hívja fel a figyelmet. Az e-Bug magyar csapata egy Guinness világrekord-kísérlet segítségével szeretné terjeszteni a helyes kézmosás fontosságát. Az ország a WHO (Egészségügyi Világszervezet) által meghirdetett kézhigiénés napon, 2016. május 05-én kézhigiénés világcsúcs felállítását tervezi.

Hozzátette; a cél, hogy a Jász-Nagykun-Szolnok megyei iskolák közül minél többen csatlakozzanak a programhoz. Ha sikerül megdönteni az „egy időpontban, több helyszínen kézmosás-oktatáson résztvevők” jelenlegi rekordját, akkor az önök iskolája – Magyarország számos más iskolájával együtt – is bekerül a rekord-döntők büszke táborába – és mindeközben a diákok hasznos ismeretek birtokába jutnak – fogalmazott.

A kormánymegbízotti köszöntőt követően dr. Oroszi Beatrix, az Országos Tisztifőorvosi Hivatal Népegészségügyi, Stratégiai és Szakmai Elemzési Főosztályának vezetője köszöntötte a résztvevőket, majd a népegészségügy egészségfejlesztési oktatási módszereiről, eszközeiről tartott előadást.

Az e-Bug program és a kézhigiénés világrekord kísérlet országos tapasztalatairól Ferenczi Annamária az Országos Tisztifőorvosi Hivatal Népegészségügyi, Stratégiai és Szakmai Elemzési Főosztályának országos E-Bug koordinátora, a megyei tapasztalatokról pedig Bordásné Ignácz Ildikó megyei e-Bug koordinátor, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályának egészségfejlesztője tartott előadást.

A program végén az e-Bug „Játékos Tudomány” kiállításról Molnárné Kálóczi Lídia dietetikus, az Országos Tisztifőorvosi Hivatal Népegészségügyi, Stratégiai és Szakmai Elemzési Főosztályánaknépegészségügyi referense adott tájékoztatást, majd a résztvevők megtekinthették az interaktív kiállítást is.

A kiállítás 5 állomásán egészségügyi tanulmányokat folytató fiatalok kalauzolták el az érdeklődőket a mikróbák, a tudatos antibiotikum-használat és a helyes kézmosás világába, ahol szemléletes eszközökön próbálhatták ki a résztvevők, milyen nagy jelentősége is van a tényleges, helyes kézmosásnak.

 

forrás: JNSZMKH Kormánymegbízotti Kabinet

fotó: femcafe.hu

Galéria

AktuáliskézmosásantibiotikumNépegészségügyE-Bugegészségkórokozófertőzés