2024.05.22, Szerda

Kiállítás a katonai kardvívásról

2016.05.07. 16:08

„Hogy az maradj, akinek születtél”, ez a jelmondata annak az időszakos kiállításnak ami, 2016. május 5-én, a Magyar Kard Napja alkalmából nyílt meg Szolnokon, a Damjanich János Múzeumban. A kiállítás célja, hogy bemutassa, milyen fontos szerepet játszott a katonai szablyavívás, kardvívás a szolnoki vívás életében. A megnyitón részt vett dr. Bozó Andrea járási hivatalvezető, Lamos Imre dandártábornok, a MH 86. Szolnok Helikopter Bázis parancsnoka, valamint B. Nagy Pál a város olimpiai bajnoka is.

1949-től a szolnoki vívás kimagasló eredményeihez elengedhetetlen volt azoknak a vívómestereknek az áldozatos munkája, akik a Magyar Királyi „Toldi Miklós” Honvéd Sporttanár - és Vívómesterképző Intézet (SPOTI) vívómester képzőjét végezték el. A méltán híres Borsody oktatási rendszer módszertanának köszönhető az, hogy a várost és a megyét vívóink világszínvonalon tudták képviselni. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az, hogy a „Magyar Szablyavívást és a Borsody-vívórendszert” mint nemzeti értéket Szolnok Megyei Jogú Város települési értéktára 2015. december 9-én felvette a kulturális örökség kategóriába.

Az ünnepélyes hivatalos megnyitó május 5-én 14 órakor kezdődött, de a rendezvényre érkezőket már előtte térzenével szórakoztatta Szolnok főterén, a megyei múzeum előtt a Szolnoki Légierő Zenekar, Molnár János százados karmester vezénylésével. Az ünnepségen köszöntőt mondott Dr. Varga Attila Ferenc ezredes, a HM Védelmi Hivatal megbízott főigazgatója, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Védelmi Bizottság honvédelmi elnökhelyettese. Köszöntőjébe kiemelte, hogy mennyire fontos a sport és a honvédelem kapcsolata, a magyar katonai tradíciók tisztelete minden nemzedék számára.

A rendezvényt a Tallinnka Gyermek Néptáncegyüttes Együttes, valamint a szolnoki és budapesti Magyar Szablyavívó Iskola bemutatója színesítette. Dr. Horváth László, a Damjanich János Múzeum igazgatója emléklapot adott át Békési Istvánnak, a szolnoki Magyar Szablyavívó Iskola vezetőjének, aki a gyűjteményével és szervező munkájával hozzájárult a kiállítás létrejöttéhez. A kiállítást Békési István nyitotta meg, amit rövid tárlatvezetés követett. Ez a rendezvény nemcsak üde színfoltja a város kulturális életének, hanem az összefogás jelképe is, hiszen Szolnok Város polgármesteri hivatala mellett a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal, az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis, a Damjanich János Múzeum, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Védelmi Bizottság - a honvédelmi kötelék program részeként -, a Szolnok Tv, az Aktív Rádió, és még számtalan helyi vállalkozó segítségével jött létre.

„A katona vívómesterektől a szolnoki sportvívókig” című időszakos kiállítást az érdeklődők 2016. május 5-e és június 26-a között tekinthetik meg a szolnoki Damjanich János Múzeumban.

(Megyei Védelmi Bizottság Fotó. Csiffáry Tamás)

Galéria

AktuálisDamjanich János Múzeumkardvívásvívómester