2024.03.29, Péntek

Last minute fűtéskorszerűsítés

jnsz.hu

2018.09.20. 10:12

Ön is az utolsó pillanatra hagyta, hogy foglalkozzon otthona fűtéskorszerűsítésével, vagy felújításával? Akkor van egy jó hírünk! Még az utolsó pillanatban is tud tenni valamit azért, hogy idén már melegebb legyen a lakásában, mint tavaly. Cikkünkben sorra vesszük, hogy milyen lehetőségek kínálkoznak egy ingatlan korszerűsítésére.

Hirdetés

Épületeink nagy része alacsony energiahatékonysággal működik, ami miatt az otthonok nem fűthetők fel a megfelelő hőmérsékletre, illetve sokkal nagyobb költségeket rónak a lakókra, mint az szükséges lenne. Sok lakásban még a ma is elavult fűtőberendezés működik, ami nem megfelelő hatékonyságú, és akár veszélyt is jelenthet az ott lakók számára.

Nézzük, hogy mit is lehet tenni ilyen helyzetben! Az alábbi tégy területtel érdemes foglalkozni, azonban nem mindegyik alkalmazható minden ingatlan esetén.

  • fűtéskorszerűsítés
  • külső szigetelés
  • nyílászárócsere
  • megújuló energiák felhasználása

Ezekkel a beruházásokkal ideális esetben akár 60 százalékot is spórolhatunk.

A fentiek közül a nyílászárócsere a leggyorsabban megvalósítható fejlesztés, így érdemes akár még idén belevágni. Nincs szükség hozzá engedélyekre (csak kivételes esetekben), és a csere lezajlik általában egy-két nap alatt.

A fűtőberendezés szintén sok ingatlanban korszerűtlen és életveszélyes, ennek cseréje azonban már hosszabb időt igényel. A kazáncsere engedélyhez kötött, ha az új készülék teljesítménye nagyobb, mint a régié, vagy a rendszerben más változtatást is szeretne. Ilyenkor egy gáztervet kell benyújtani a gázszolgáltatónak, és üzembe helyezés előtt ellenőrizniük is kell, hogy biztonságos az új rendszer.

Az épület szigetelése megintcsak egy időigényesebb feladat, ám megéri a ráfordított időt és pénzt, mert egy családi ház hővesztesége akár 30 százalék is lehet a falakon keresztül. A megújuló energiák felhasználásáról pedig konzultáljunk szakértővel, hogy mi a számunkra legelőnyösebb megoldás.

Ha ez egyszerre túl nagy beruházásnak tűnik akkor is érdemes utánajárni, számításokat végezni, és megoldást találni a korszerűsítésekre, mert hosszú távon mindenképp jobban járunk, mind a pénztárcánkat, mint az otthoni közérzetünket tekintve.

Kirakatfűtésfűtéskorszerűsítéslakásfelújításfűtési szezon