2024.05.26, Vasárnap

Szolnoki elsőbálozók az Anna-bálon

mti, szolnok.hu

2016.07.22. 07:47

A két szolnoki is lány lehet Anna-bál szépe, Ivonn és Piroska is esélyes.

A reformkori Magyarország egyik legszebb hagyományát felelevenítő társadalmi eseményt, az Anna-bált július 23-án rendezik Szolnok kulturális testvérvárosában, Balatonfürden, ahol ebben az évben Szolnok városát Fejér Andor alpolgármester képviseli.


Szolnok és Balatonfüred kulturális együttműködésének részeként negyedik esztendeje szolnoki fiatalok is részt vesznek a nagymúltú rendezvényen. Az első bálozókat, Kun Ivonnt és Abasiute George-ot, illetve Józsa Piroska Máriát, valamint párját Aszódi Bencét csütörtökön délután egy rövid beszélgetésen ismerte meg a város alpolgármestere.

Amint az kiderült, mindannyian első bálozók, akik izgatottan várják a szombati eseményt. Az ifjú hölgyek egy számozott porcelán szívet fognak viselni, az este folyamán a zsűri folyamatosan figyeli majd a többi hölgy résztvevővel együtt őket is. Közülük a legszebb megjelenésű, legkifinomultabb viselkedésű nyeri majd a bálkirálynő címet.

 

A 191. Anna-bált Balatonfüreden az Anna Grand Hotel termeiben és kertjében tartják, a rendezvényt színes programok kísérik egész héten a Balaton-parti városban.

A szombat esti bál fővédnöke Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere, díszvendége pedig Vác városa lesz, és idén is átadják a 2003-ban alapított Kiss Ernő-díjat.
A báli menet a Vaszary-villa kertjéből indul, a bálozók nyakába kerülő herendi porcelánszívek idén a kagyló belsejét idézik meg. Az Anna Grand Hotel kertjében a nyitótáncot a Magyar Állami Operaház balettművészei táncolják, a báli menüt pedig 3500 darabos Apponyi-mintás herendi porcelánban tálalják. 
Az est folyamán a hagyományok szerint a résztvevők közül a közönség szavazza meg a legszebb tizenöt lányt, majd a szűkített mezőnyből szakmai zsűri választja ki a bál szépét és udvarhölgyeit, akiket este fél tizenkettőkor mutatnak be. Velük vasárnap délelőtt a Kisfaludy Színpadon is találkozhat a közönség, majd lovas huszárok kíséretében sétakocsikázásra indulnak a városban.
Az Anna-bál szépe idén is Viktória-mintás Herendi vázát, udvarhölgyei pedig Rothschild- és Apponyi-mintásat kapnak ajándékba. 

Az első Anna-bált 1825. július 26-án tartották Szentgyörgyi Horváth Fülöp János balatonfüredi fogadójában, a házigazda leánya tiszteletére. Az ifjú Anna Krisztina azon az estén ismerkedett meg későbbi férjével, Kiss Ernő huszárkapitánnyal, az 1848-49-es szabadságharc aradi tábornok vértanújával.

forrás: szolnok.hu / mti

fotó: szolnok.hu / kultusz.com

Ajánljuk még