2024.04.24, Szerda

Tízezres látogatottságot várnak a Csángó Fesztiválon Jászberényben

mti

2016.07.13. 11:40

A hatnapos fesztivál a csángók sorsára hívja fel a figyelmet.

Hirdetés

Tízezres látogatottságot várnak a jövő kedden kezdődő 26. Csángó Fesztiválon, a színes programot, népzenei koncerteket és folklórműsorokat kínáló rendezvényre évről évre többen érkeznek Jászberénybe.

Július 19-től 24-ig több mint félszáz kulturális program és több tucat hagyományőrző csoport előadása várja az érdeklődőket Jászberényben. A fesztiválra Grúziából, Ukrajnából, Törökországból és Bosznia-Hercegovinából is érkeznek majd együttesek.
Péterbencze Anikó, a fesztivál egyik alapítója kiemelte, fontos a kulturális értékek megtartása, hiszen ahhoz, hogy tudjuk, hová tartunk, ismernünk kell a gyökereinket. De legalább ilyen fontos az is, hogy perspektívát adjunk az ott élőknek, hogy szülőföldjükön maradhassanak, hiszen sok az elvándorlás.

A fesztivál egyik programeleme a III. Kárpát-Haza Magyar Konferencia és Üzletember Fórum a Csángó Fesztivál Alapítvány szervezésében. A harmadik alkalommal megrendezett konferenciával a kapcsolatok építéséhez szeretnének lehetőséget teremteni. Az eseményre jászsági vállalkozókat hívtak meg, emellett Székelyföldről, Felvidékről és Csángóföldről is hívtak elméleti szakembereket és vállalkozókat is.

A fesztiválon idén a csángó ízeket is meg lehet kóstolni, a Fő téren lévő pavilonban csángó galuskát főznek.

forrás: mti / jaszbereny.hu / csangofesztivalalapitvany.hu

Ajánljuk még