2024.04.25, Csütörtök
Ha méhekkel találkozik, ne a tűzoltókat hívja

Ha méhekkel találkozik, ne a tűzoltókat hívja

jasz.katasztrofavedelem.hu

2016.08.25. 13:11

Itt megtalálja, kinek kell szólni ha méhrajzást észlel.

Hirdetés

Naponta öt-hat telefon is érkezik a megyei műveletirányításra darázsirtás kapcsán. A betelefonálók tűzoltói segítséget kérnek, de a tűzoltók feladatai között nem szerepel darázsirtás. 

A darázsirtáshoz, méhrajok befogásához megfelelő eszközre, képzettségre és felszerelésre van szükség. Ilyesmivel a tűzoltók nem rendelkeznek, és nem is készültek fel arra, hogy a szúró-csípő rovarokat eltávolítsák.

 

Itt közli a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság azoknak a méhészeknek az elérhetőségét, akik segítséget nyújthatnak a helykereső méhcsaládok befogásában.

A rajok bárhol felbukkanhatnak. A helykereső méhrajokhoz szakembert kell hívni, ebben segít a katasztrófavédelem a helyben elérhető méhészek nevének, telefonszámának közlésével. Szolnokon Molnár Ferencet hívhatják a segítségre szorulók. A szakember elmondása szerint a május végén kirajzó méhcsaládok nem agresszívak, nem akarnak senkit megtámadni, csupán új lakóhelyet keresnek maguknak. Ilyenkor fordulhat elő az, hogy házak falán, fákon telepednek le, riadalmat okozva ezzel a közelben élőknek. A méhcsaládok befogása nagy felkészültséget igényel. A tapasztalatok szerint sokan kérnek segítséget a tűzoltóktól, akik ugyancsak a méhészekhez fordulnak ilyen esetben. Az itt közzétett számokon a méhészek közvetlenül is felhívhatók, ingyen befogják és eltávolítják a nemkívánatos méhrajokat.

Felhívjuk a figyelmet arra, hogy a darázs- vagy méhcsípés allergiás reakciókat válthat ki!

Ajánljuk még