2024.05.26, Vasárnap

A hétvégén a Tiszaliget bográcsaiban rotyog a magyar gulyás

szolnok.hu

2016.09.07. 15:03

Már csütörtökön szolnoki motorosok viszik a Gulyásfesztivál hírét, a pénteki Ország gulyását gyermekek javára főzik, szombaton Karcag városa lesz a díszvendég, majd megválasztják Magyarország Gulyáskirályát. Vasárnap családi nappal zárul a rendezvény.

Szeptember 8-tól 11-ig ismét gulyásillattal és programokkal telik meg a Tiszaliget, ahol többszáz bográcsban több ezer liter gulyás fog főni. A város idegenforgalmi szempontból is legfontosabb rendezvényéről Szalay Ferenc polgármester és a szervezők, Csányi Sándor, illetve Királyházi Andor beszélt szerdai sajtótájékoztatójukon.

A Gulyásfesztivál évről–évre egyre magasabb színvonalon bizonyítja a rendezvény létjogosultságát, messze viszi Szolnok hírnevét az országban – mondta Szalay Ferenc polgármester, aki egyúttal kitért arra is, hogy mindebben igen nagy szerepe van a támogatóknak is.

Természetesen idén is érkeznek vendégek testvérvárosainkból: ezúttal Bielsko-Biala, Reutlingen, Riihimaki és Nagybánya delegációi forgatják majd a fakanalat az önkormányzat sátrában, s saját hazájuk finomságait is megismertetik az érdeklődőkkel.

Csányi Sándor szerint a szolnokiak tették naggyá a fesztivált, nekik köszönhető, hogy mára már országos, sőt, nemzetközi hírnévre tett szert a rendezvény.

   - Szolnoki Gulyásfesztivál szervezőiként elhivatottak vagyunk a magyar gulyásétel ősi receptjének megőrzésében, valamint a gulyáshoz kötődő hagyományok és népi kultúra fenntartásában. Célunk a gulyásfőzés hagyományának bemutatása és tanítása bel- és külföldön egyaránt. Betekintést kapunk a magyar konyha milyen mértékben épült be az adott ország saját nemzeti konyhai hagyományaiba.

Az elmúlt években több mint ötszáz bográcsban rotyogott a gulyás, profik, amatőrök, családok, baráti társaságok, diákok, híres szakácsok álltak a bogrács mögé, s mutatták meg gulyásfőző tudományukat. A kiváló hangulatú rendezvényt átlagosan negyvenezren látogatják meg évről-évre – fogalmaz Csányi Sándor és Királyházi Andor, a két főszervező.

 

 A részletes programot Királyházi Andor ismertette:

Mint minden évben, a Szolnoki Gulyásfesztivál első napját motoros felvonulás fogja nyitni. A menet szeptember 8-án, 17:00-kor indul a Tiszai Hajósok tere elől, és a szolnoki motorosok viszik a Gulyásfesztivál hírét a városban.

Szeptember 9-én, pénteken a Móricz-ligeti színpadnál a hagyományokhoz híven az „Ország Gulyása” Jótékonysági főzőversenyre várják a látogatókat a Szolnok Segít Program irányítóival és fővédnökével, Dr. Bene Ildikó asszonnyal, Jász-Nagykun-Szolnok megyei országgyűlési képviselővel. A jótékonysági főzőversenyre az ország különböző tájegységeiről, a Kárpát-medence magyar lakta területeiről érkeznek csapatok. Az ételeket támogatói jegy ellenében lehet megvásárolni a helyszínen, a befolyt összeget a Minden Gyermek Fontos Családbarát Egyesületnek ajánlják fel a Gulyásfesztivál szervezői. Az egyesület a gyermekkorban felfedezett tehetségeket támogatja, illetve különös figyelmet fordít a nevelésükre is. Így a Gulyásfesztivál is hozzájárul a nemes célhoz, amelyben partnere a szolnoki Auchan áruház, aki az alapanyagokat szolgáltatja a jótékonysági főzéshez.

főzőverseny támogatói: Auchan Áruház, Lipóti Pékség és a Szolnok Segít Program védnöke, Dr. Bene Ildikó.

Kora este a Mayfly, a Gypo Circus, illetve a ByeAlex és a Slepp koncertjeivel folytatódik.

Szeptember 10-én, szombaton rajtolnak a főzőcsapatok, hogy összemérhessék főzőtudományunkat. A statisztikák alapján a főzőcsapatok érdeklődése és létszáma folyamatos és stabil a fesztiválon. A zsűri tagjai neves gasztronómiai szakemberek lesznek, akik az értékelésnél az alábbiakat pontozzák: az alapanyagok feldolgozottságát, az elkészített étel mennyiben illik az adott tájjelleghez, az elkészült étel állagát, íz világát. 

Az idei Gulyásfesztivált a mazsorett csoport felvonulása nyitja, majd a Légierő Zenekar Szolnok koncertje következik a színpadon, míg a Gulyás Színpadon a VIII. Gulyásfesztivál Szépségverseny rajtol a legszebb Jász-Nagykun-Szolnok megyei lányokkal. 

A délelőtti programok közül kiemeljük a véradást, amit a Magyar Vöröskereszt szervez.

 

A Gulyásfesztivál 2016-os hazai díszvendége Karcag, akik szombaton és vasárnap a kun hagyományokat mutatják be, és népi játékokra várják a kicsiket és nagyokat. Földművelésügyi Minisztérium is képviselteti magát. A fesztivál külföldi VIP vendége az idei olimpiához kapcsolódóan Brazília lesz, a brazil nagykövet feleségével fog kilátogatni a fesztiválra.

A 2016-os év kiemelten fontos a fesztivál számára. Idén a Gulyásfesztivál elnyerte a Hagyományok, Ízek, Régiók (HÍR) védjegyet az alföldi marhagulyás csipetkével recepttel. A magyar gulyás hagyományőrzői címen a Hungaricum Bizottság is felvette tagjai közé az egyesületet. A kitüntetésekre méltán lehet büszke az idén 18 éves fesztivál.

 

Egy gasztronómiai fesztivál nem múlhat el hagyományőrzés nélkül, így a Tiszaligetben 30 betyárral, csikóssal és pásztorral találkozhatunk, akik felépítenek egy autentikus pásztorvasalót, amelyben a pásztoréletbe nyerhetünk betekintést és programokkal várják a látogatókat. A fesztivál szervezői azokról sem feledkeztek meg, akiknek nincs főzőcsapatuk: ők a kitelepült vendéglátóegységeknél válogathatnak a magyaros ételek közül. Lehetőség a HÍR védjegyet elnyert alföldi marhagulyást csipetkével étel is megkóstolni.

 

A főzőverseny eredményhirdetése és a „Magyarország Gulyáskirálya” cím átadása 16:00-kor lesz.

 

A Móric-ligeti Színpadon és a Gulyásszínpadon egész nap hagyományőrző programok, koncertek, bemutatók szórakoztatják a látogatókat. Szombat este fellép a az Edda Tribute Band, a Korál Forever Band, és a Pedrofon.

 

Szeptember 11-én családi nappal várnak mindenkit, a színpadi programok között mindenki megtalálja a kedvére valót. Vasárnap bábszínház, kézműves foglalkozások, az Apacuka zenekar gyermekműsora, a Szolnok Tv Nóta döntősei, a Bodri és a Miskakancsó és a 3+2 zenekar szolgáltatja a muzsikát.

Ajánljuk még