2024.05.23, Csütörtök

Interaktív Repülőmúzeum nyílt a katonavárosban

mti, szolnok.hu

2016.09.02. 08:13

A Tisza-parti városban, a hajdani Indóház területén megvalósult, 218 műtárgyat és mintegy 40 repülőeszközt felvonultató gyűjtemény nemzetközi értelemben is egyedülálló és Közép-Kelet Európa legnagyobb repüléstörténeti kiállítása.

Megnyílt csütörtökön Szolnokon a RepTár Interaktív Repülőmúzeum. A honvédelmi miniszter egyedülálló gyűjteménynek nevezte 2,7 milliárd forintból épült létesítményt. Simicskó István hozzátette, minden múzeum értéktár, a múlt iránti tiszteletet fejezik ki.

 

A politikus hangsúlyozta, "ez a létesítmény is hűen tükrözi, hogy van mit védenünk, van mit őriznünk és van örökségünk, melyet bemutathatunk mindazoknak, akik nem ismerik és átadhatunk gyermekeinknek".

 

A tárcavezető méltatta Szolnok kiemelkedő léptékű fejlődését, magáról a településről pedig katonavárosként beszélt, mely "Magyarország biztonságának egyik fellegvára".

 

A RepTár udvarán és épületeiben kiállított haditechnika kapcsán a miniszter arra hívta fel a figyelmet, hogy a találmányok, az emberi vívmányok előtt fejet kell hajtanunk, ám felelősek vagyunk azért, hogy milyen célra használjuk őket.

Szalay Ferenc, a város polgármestere a gyűjteményt bemutatva arról beszélt: a szabadtéri felületekkel együtt 60 ezer négyzetméteres kiállítótér fedett része több mint 4500 négyzetmétert tesz ki. Ebből is kiemelendő az Indóház, mely Szolnok műemléki védelem alatt álló épülete, egyben Magyarország legrégebbi vasútállomása. A klasszicista stílusú épületet eredeti pompájában, ugyanakkor a katonai repülés tematikájával és modern, innovatív technikai eszközökkel kiegészülve vehetik birtokba a látogatók.

 

Szólt arról is, hogy a projekt része a megyeszékhely turisztikai kínálatát bővítő és megújító fejlesztés-sorozatnak, melyben a RepTárnak a "mágnes" szerepét kell betöltenie.

 

A beruházás egyik célja az volt, hogy a több kisebb hazai katonai repüléstörténeti kiállítás anyaga egyetlen, kifejezetten erre a célra kialakított helyen legyen megtekinthető. Így a látogatók jól strukturált, a modern elvárásoknak megfelelő terekben gyűjthetnek ismereteket és élményeket, és a történeti jelentőségű gépek állagának megóvása is könnyebb. 

 

Az érdeklődők az újonnan felépített, 3000 négyzetméteres Hangárban körbejárhatják a kiállított gépeket, sőt, egyesekbe be is ülhetnek. A helyben bérelhető tableteken és az okostelefonra letölthető alkalmazáson keresztül áttanulmányozhatják a repülőgépek történetét és technikai adatait.

 

Az Indóházban a hazai katonai repülés történetét feldolgozó kiállítás várja a látogatókat, akik megismerkedhetnek a korabeli egyenruhákkal, rangjelzésekkel, a fegyverekkel és azokkal a fontos eseményekkel, amelyek meghatározták a magyar légierő történetét. 

 

Mind emellett a 4D moziban és szimulátorok segítségével kipróbálható, hogy milyen érzés katonai repülőt és helikopterek vezetni. A rámpás rakodóépület keleti részében kiépített akadálypálya bátorságot, erőt és állóképességet, valamint logikai készséget egyaránt próbára tevő szórakozási lehetőséget teremt, míg a tematikus játszótér a legkisebbeknek nyújt aktív kikapcsolódást. 

Ajánljuk még