2024.04.20, Szombat

Több mint egymilliárdból lehet ökoturisztikai paradicsom a Tiszakécskei Holt-Tisza

bacsmegye.hu

2016.10.27. 10:11

Mederkotrás, partrendezés, tanösvények építése, madármegfigyelő állomás, kilátóhely és csónaktúra-ösvény is szerepel a tervek között.

Hirdetés

A Tiszakécskei Holt-Tisza sorsa évtizedek óta fontos a tiszakécskeiek számára. Tiszakécske Város Önkormányzata több mint 100 millió forint saját forrást költött már az elmúlt évtizedben a tulajdonában álló Tiszakécskei Holt-Tisza revitalizációjára, de pályázati forrásból is jelentős összegeket költöttek már korábban is a vízutánpótlás helyreállítására és mederkotrásra. Az önkormányzat forrása azonban a teljes holtág rehabilitációjához nem elegendő.

 

Így került sor arra, hogy a Környezet- és Energiahatékonysági Operatív Program (KEOP) éves fejlesztési keretének megállapításáról szóló kormányhatározatban nevesítették a Tiszakécskei Holt-Tisza rehabilitációját, melyre a Kormány 1,2 milliárd forint fedezetet biztosított.

 

A Tiszakécskei Holt-Tisza és környezete természetvédelmi szempontú rehabilitációja konzorciumi formában valósulhat meg, a támogatás címzettje, illetve a konzorcium vezetője a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság. Tiszakécske Város Önkormányzata, mint a terület tulajdonosa konzorciumi tagként vesz részt a beruházás megvalósításában.

Ugró Sándor, a Kiskunsági Nemzeti Park igazgatója és Kovács Ernő kormánymegbízott

 

- Ez a beruházás nem csak Tiszakécskének, hanem az egész megyének fontos – mondta Kovács Ernő kormánymegbízott a projektet ismertető sajtótájékoztatón. A Kiskunsági Nemzeti Park utasításait betartva látványosan megújul majd ez a terület, Tiszakécske ezzel még inkább a napfény és a vizek városa lesz – tette hozzá.

 

- A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatósága október 17-én beadta pályázatát a szükséges fedezet előteremtése érdekében – ismertette Ugró Sándor, a Kiskunsági Nemzeti Park igazgatója.

 

A rehabilitáció során az előkészítés fázisában részletes felmérik a holtág és környezete növény- és állatvilágát, a vízminőséget, az özönnövények állományát, és a felmérések alapján elkészülnek a megvalósításhoz szükséges engedélyezési és kiviteli tervdokumentációk, valamint ezek engedélyezése is megtörténik.

 

A holtág fő természetvédelmi értéke a viszonylagos háborítatlansága, és az, hogy invazív és tájidegen fajoktól alacsony a fertőzöttsége – emelte ki a bácsmegye.hu kérdésére a nemzeti park igazgatója.

Tóth János Tiszakécske polgármestere és Szeidl József, a Tiszakécskei Járási Hivatal hivatalvezetője a sajtótájékoztatón

 

A projekt során az alábbi feladatokat végeznék el:

 

- mederkotrás, partrendezés,

- a holt-ág műtárgyainak felújítása,

- a távcsatorna "jókarba" helyezése,

- a folyamatos vízpótlási lehetőség biztosítása érdekében úszós vízkivételi mű építése,

- a halak ívását segítő lapos, füves partszakaszok kialakítása,

- a víparti sávban hazánkban honos fa- és cserjefajok felhasználásával véderdő telepítése, amely a környező beépített és mezőgazdasági hasznosítás alatt álló területek felől érkező környezetterhelést csökkentené.

 

A térség természeti értékeinek bemutatására három elemből álló tanösvény-hálózatot hoznának létre:

 

- egy rövidebb gyalogos bemutató-útvonalat, melynek egy része a víz felett, pallókon vezet;

- a holtág és az élő Tisza menti, természetvédelmi oltalom alatt álló ligeterdők összekötésével egygyalogosan vagy kerékpárral bejárható bemutató-útvonalat;

- valamint a holtág nádasaiban egy csónaktúra-ösvényt alakítanának ki, labirintusszerű útvonalrendszerrel és a vízen elhelyezett élményelemekkel.

 

A tanösvényeken kilátó- és madármegfigyelő helyek, interaktív elemek biztosítanák, hogy garantáltan élményben legyen része az ide látogatónak.

Galéria

KitekintőTiszakécskei Holt-TiszaKiskunsági Nemzeti Park

Ajánljuk még