2024.04.19, Péntek

Szombaton megnézhetjük, mit rejt a gólyafészek

greenfo.hu, mme.hu

2017.06.12. 08:29

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület madárgyűrűzői idén június 17-én szervezik Jász-Nagykun-Szolnok megyében a gólyafióka-gyűrűzési akciót.

Hirdetés

Többek között ezeknek a jelöléseknek köszönhetően ismerhetik meg a fehér gólyák vonulási viselkedését, repülési útvonalait és afrikai telelőterületeit.

A gólyafészkeket csak emelőkosaras darus kocsival lehet megközelíteni, ezért a Gólya Road Show rendezvényekre érkezők könnyen felismerhetik az MME stábot, melynek tagjai általában láthatósági mellényt is viselnek. Annak érdekében, hogy az érdeklődők minél közelebbről láthassák a gólyákat, a szakemberek néhány fészeknél egy-egy fiókát le is hoznak a fészekből. Ahol ez biztonságosan megtehető, hosszabb időre is megállnak, hogy a daru kosarában, több fordulóban minden vendég, gyerekek és felnőttek egyaránt, feljuthassanak a fészekhez. Így nem csak arra kínálkozik egyedülálló lehetőség, hogy az emberek belepillanthassanak egy gólyafészekbe, de fényképezni, videózni is lehet a fűcsomókkal kibélelt fészekben a fejüket elfordítva lelapuló, akkurátus sorban fekvő fiókákat.

 

Jász-Nagykun-Szolnok megyébe, június 17-én, szombaton érkezik a Gólya Road Show:

09:00 - Jászfényszaru Szabadság téri gólyafészek
09:45 - Jászfényszaru Szabadság út és Orion utca sarok (Samsungnál)
10:30 - Pusztamonostor Szabadság út 105
11:10 - Jászberény Messzelátó utca és Kárpát utca sarka (Sün Sámuel óvoda)
11:50 - Jászberény Négyszállás Kápolna
Ezután 12:30-tól Sasközpontban "panziózó" gólyák megtekintése, ingyenes Madárbemutatóval egybekötve.

 

 

KitekintőJász-Nagykun-Szolnok megyeMagyar Madártani és Természetvédelmi EgyesületGólya Road Showmadárgyűrűzés