2020.09.25, Péntek

Hirdetés

Idén is Szolnokon készül a Kárpát-medence kenyere

mti

2017.08.18. 06:59

A Kárpát-medence kenyereként egy 300 kilogrammos cipót sütnek Szent István napjára Szolnokon, majd felszentelése után szétosztják az ünneplők között.

Hirdetés

 

A kenyeret a sepsiszentgyörgyi Diószegi László mesterpék vezetésével Beregszász, Komárom, Zenta, a lengyelországi Tarnów és a magyarországi Lipót pékmesterei a szolnoki ruhaipari szakközépiskola péktanulóinak közreműködésével dagasztják, gyúrják egybe augusztus 19-én a Szolnoki Művésztelepen, ahol négy évvel ezelőtt épült meg Közép-Európa legnagyobb székely kemencéje.     

A cipó készítéséhez alföldi lisztet, beregszászi vizet, zentai kovászt, komáromi burgonyát és parajdi sót használnak.     

Az alapanyagokat küldő településekre Szolnokon készült 50 kilós kenyeret szállítanak majd. Idén újdonságként Nagybányára, Szolnok testvérvárosába is küldenek egy 10 kilós cipót az ottani Szent István-napi ünnepségre - számolt be a főszervező Szolnok Televízió.     

 

A programok már augusztus 19-én, szombaton elkezdődnek a Szolnoki Művésztelepen. Augusztus 20-án, vasárnap délelőtt ünnepélyes keretek között veszik ki a kemencéből a 300 kilós Kárpát-medence kenyerét.       

Délben a Vártemplomban tartott szentmise után megszentelt cipókat osztanak szét a hívők között. Este a 300 kilogrammos kenyeret a Tisza-parton szentelik meg, majd osztják szét a jelenlevők között.     

A rendezvényt kulturális programok, vízi- és légiparádé színesíti, a gyerekeket kenyérsütő versenyre várják, de lesz íjászat, zsonglőroktatás és -bemutató, kosárdobó verseny is.     

Szolnok város és a SzolnokTelevízió 2011-ben indította útjára hagyományteremtő céllal a Nemzet kenyere - 2013-tól a Kárpát-medence kenyere - címet viselő, Szent István király napján megrendezendő programját. Ennek központi eseménye a határokon átívelő összefogással készülő, rekordméretű kenyér megsütése és megszentelése.

KitekintőSzolnokaugusztus 20.Kárpát-medence kenyereSzent István napja