2024.03.29, Péntek
Látványos hadijátékkal elevenítik fel a szolnoki csatát március első hétvégéjén

Látványos hadijátékkal elevenítik fel a szolnoki csatát március első hétvégéjén

szolnok.hu

2019.02.25. 19:22

A 2019-es hadijátékon 12 lovas, 200 hagyományőrző katona, 8 ágyú vonul fel.

Hirdetés

Március 5-én a 170 éve történt ütközetre emlékezve a "Szolnoki csata" hadijátékot 23. alkalommal rendezi meg Szolnok város önkormányzatának megbízásából az Aba-Novák Agóra Kulturális Központ és a Jászkun Magyar Királyi Honvéd Hadkultúra Alapítvány. A részletekről Szalay Ferenc polgármester és Udovecz György, az alapítvány elnöke beszélt az esemény hétfői sajtótájékoztatóján.
 

Az esemény a Honvédelmi Minisztérium, a Magyar Honvédség helyőrségi alakulatai, Szolnok Megyei Jogú Város, illetve Jász-Nagykun-Szolnok Megye önkormányzatai, valamint a Magyar Huszár és Katonai Hagyományőrző Szövetség támogatásával valósul meg.

1849. március első napjaiban a császáriak tartották megszállva Szolnokot. A haditerv szerint Vécsey Károly gróf Szanda felől színlelt támadással magára vonja a császáriak figyelmét, ez alatt Damjanich János tábornok serege Cibakházánál átkel a Tiszán, és lopva megközelíti Szolnokot. Ma már mindenki tudja, hogy a haditerv fényesen bevált, bár nem úgy, ahogy eredetileg tervezték. A szolnoki csata volt a dicsőséges tavaszi hadjárat megindításának kulcsa, mivel így a Tisza valamennyi átkelője magyar kézre jutott és ez lehetővé tette a csapatok gyors átcsoportosítását.
A szolnoki csata fényes győzelemmel ért véget. A császári hadvezetés katasztrófaként értékelte a szolnoki csatát, mert az ellenfél részéről ilyen összehangolt támadásra még nem volt példa korábban.


A Császári-Királyi Védelem parancsnoka Udovecz György hagyományőr ezredes, a támadó Magyar Királyi Seregek parancsnoka Szkenderovics Zoltán hagyományőrző százados.

A rendezvény katonai szakértője ezúttal is Udovecz György, a Magyar Királyi Honvéd Hadikultúra Alapítvány Elnöke.

Koszorúzások:

Március 1. 10.00
Katonai koszorúzás arómai katolikus temetőben az 1848-as emlékműnél

Március 2. 14.00
az 1849. március 5-én elesett honvédek emlékére állított emlékműnél aSzabadság téren
14.15 Wysocki Józef tábornok és a lengyel légió hőseinek emlékére állított tábla előtt a Lengyel Légió utcában

A csata időpontja: március 2. 15.00-16.30

Helyszín:a Tiszavirág gyaloghíd és a Tiszai Vízirendészeti Rendőrkapitányság közötti árterület, rossz idő, magas vízállás eseténa Kossuth tér

KitekintőSzolnoki csata