2024.05.23, Csütörtök

A kórházi fertőzések harmada nem megelőzhető

2016.04.03. 11:38

A kórházi fertőzéssekkel kapcsolatos tudomány külön szakterület az orvostudományon belül, az adatok elemzése, értékelése komplex tudást igényel, azok laikusok számára nehezen érthetőek - mondta az ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatal járványügyi főosztályvezetője vasárnap az M1 aktuális csatorna műsorában.

Dánielisz Ágnes szerint ha nyilvánosságra hozzák a kórházi fertőzésekkel kapcsolatos adatokat szaktudás és pontos tájékoztatás nélkül, alaptalanul rémülhetnek meg a betegek, és olyan intézményekbe mehetnek, amelyek esetleg nem megfelelőek a számukra.
A főosztályvezető elmondta, hogy a kórházi fertőzésekkel összefüggő adatok értékelése komplex tudást igényel. Ezek az adatok elérhetők az Országos Epidemiológiai Központ oldalán, azonban laikusok számára nehezen érthetőek. Ám csak ilyen szakmailag megalapozott, pontos adatokra lehet bármilyen intézkedést alapozni - mondta.
Közlése szerint az egészségügyi ellátással összefüggő fertőzések akár 30-50 százaléka nem megelőzhető. Kiemelte: a modern orvostudomány eredménye, hogy súlyos betegeket kezelhetnek, komoly beavatkozásokat végezhetnek, de a fertőzésnek fennáll valamekkora veszélye. Azonban összességében sokkal több ember életét mentik meg, mint amekkora veszélyt jelent a fertőzés - hangsúlyozta Dánielisz Ágnes.

Ha csak a "fertőzésveszély oldalát" nézzük, a betegek megrémülhetnek és olyan intézményekbe mennek, ahol - mivel nincsenek súlyos betegek - kisebb a fertőzésveszély, ott viszont lehet, hogy nincsenek meg a személyi és tárgyi feltételei a szükséges ellátásoknak - mondta a főosztályvezető.

A közelmúltban például elterjedt a sajtóban, hogy Szekszárdon és Pécsen húsevő baktérium pusztít a kórházakban. A szekszárdi Balassa János Kórház közleményt adott, amiből például kiderül, hogy nem húsevő baktériumról, hanem ún. multirezisztens, a szokványos antibiotikumokkal szemben igen ellenálló baktériumról van szó. A kórház jogi lépéseket is tervez a félrevezető cikk miatt.

mti, tolnavar.hu

Galéria

Országos hírekkórházi fertőzések